MENU
ZWIŃ MENU

Pieczone jabłka z bakaliami

Forma potrawy: Zapiekane, Desery, Kolacje

4 dorodne i ładne jabłka
150 g cukru
125 g rodzynek
125 g łuskanych orzechów włoskich
150 ml likieru (najlepiej ziołowego)
łyżka masła
niewielka ilość galaretki porzeczkowej
szczypta cynamonu

Kolacje » zobacz przepis

Sałata faszerowana po węgiersku

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje

6 dużych liści sałaty
2-3 małe bułki
szklanka mleka
15 dag pieczarek
4 łyżki stopionego masła
2 łyżki zieleniny
2 żółtka
sól
łyżka papryki w proszku
roztarty mały ząbek czosnku
pół szklanki gęstej śmietany
pół szklanki rosołu
frytki

Kolacje » zobacz przepis

Soczewica gotowana po indyjsku

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

0,5 kg soczewicy
litr wody
łyżeczka soli
łyżeczka turmeriku (kurkumy)
cebula
duża główka czosnku
czerwona papryczka chilli
pół łyżeczki kminku
olej roślinny

Kolacje » zobacz przepis

Selery wiejskim sposobem

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

3 lub 4 selery
2 pory
2 łyżki smalcu
2 łyżki masła
cebula
łyżka mąki
szklanka wody
2-3 liście selera
2 łodygi zielonej pietruszki
liść laurowy
sól
posiekana zielenina
 
Do podania z:
frytkiami lub fasolą

Kolacje » zobacz przepis

Knedle z truskawkami

Forma potrawy: Ciasta, Dania główne, Kolacje

Na ciasto:
30 dag mąki
3 dag masła
około 1 i 1/2 szklanki wody
1 jajko
sól
 
Nadzienie:
50 dag jędrnych truskawek średniej wielkości
4 dag masła lub margaryny do polania
2 dag tartej bułki
6 dag cukru pudru

Kolacje » zobacz przepis

Bakłażany smażone

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

60 dag bakłażanów
300 ml oleju
1 łyżka octu
1/2 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1-2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
sól, pieprz

Kolacje » zobacz przepis

Ryż smażony z warzywami

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

2 saszetki ryżu brązowego halina
cytryna
2 marchewki
cebula
ząbek czosnku
4 łyżki oleju
30 dag zielonego groszku
2 łyżki siekanych migdałów
4 łyżki tartego sera żółtego (parmezan, gouda)
świeżo zmielony biały pieprz
bazylia do dekoracji

Kolacje » zobacz przepis

Pomidory faszerowane ryżem i rodzynkami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane, Kolacje, Śniadania

4 pomidory
15 dag ugotowanego ryżu
1 łyżka rodzynków
1 posiekana cebula
1 łyżka obranych i posiekanych migdałów
2 łyżki masła
szczypta szafranu
pół łyżeczki cukru
sól, pieprz

Kolacje » zobacz przepis