MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, makarony, mąki, kasze, zboża zostały zaznaczony na zielono

Ciasto z kaszy

Forma potrawy: Ciasta, Inne potrawy

kasza jaglana - jedna paczka
bakalie - dość dużo
miód
kilka jajek
pełne mleko lub słodka śmietana
przyprawy korzenne

Ciasta z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis

Mazurek z płatków owsianych i marmolady

Forma potrawy: Ciasta


30 dag płatków owsianych
25 dag margaryny
10 dag (pół szklanki) mąki pszennej
10 dag (pół szklanki) mąki ziemniaczanej
10 dag (5 łyżek) cukru
2 jaja
5 łyżek śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
esencja migdałowa lub rumowa
marmolada
tłuszcz do blachy
cukier puder do posypania

Ciasta z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis

Knedle z truskawkami

Forma potrawy: Ciasta, Dania główne, Kolacje

Na ciasto:
30 dag mąki
3 dag masła
około 1 i 1/2 szklanki wody
1 jajko
sól
 
Nadzienie:
50 dag jędrnych truskawek średniej wielkości
4 dag masła lub margaryny do polania
2 dag tartej bułki
6 dag cukru pudru

Ciasta z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis

Placek drożdżowy z porzeczkami

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
0,5 kg mąki
250 ml mleka
4 dag drożdży
15 dag cukru
10 dag masła
4 żółtka
sól
 
Inne:
0,5 kg porzeczek
3 żółtka
12 dag cukru
1 łyżka cukru waniliowego
tłuszcz i mąka do formy

Ciasta z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis

Placek drożdżowy z dynią

Forma potrawy: Ciasta

75 dag mąki
0,5 kg dyni obranej i oczyszczonej
25 dag cukru
niepełna szklanka mleka
3 jaja
5 łyżek oleju lub 13 dag margaryny
1 olejek zapachowy
10 dag drożdży
szczypta soli
tłuszcz do formy

Ciasta z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis

Pakowaniec

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
500 g mąki
250 ml mleka
60 g drożdży
120 g cukru
100 g masła
4 żółtka
skórka cytrynowa
wanilia
100 g rodzynków
sól
 
Masa orzechowa oraz migdałowa:
po 200 g orzechow włoskich i migdałów
po 200 g cukru pudru
po 2 białka
wanilia
 
Bakalie:
po 150 g daktyli, fig i smażonej skórki pomarańczowej
600 g konfitur (z wiśni lub róży)
 
Inne:
1 jajko do posmarowania ciasta
tłuszcz i mąka do formy

Ciasta z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis

Tutki orzechowe

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
250 g mąki
250 g masła
4 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
 
Nadzienie:
250 g grubo mielonych orzechów włoskich
250 g cukru pudru
4 białka

Ciasta z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis

Ciasto z kremem i gruszkami

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
szklanka mąki pszennej
4 jajka
15 dag miodu
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
ćwiartka łyżeczki cynamonu
sól
łyżka masła
łyżka bułki tartej do przygotowania formy
 
Gruszki:
6 gruszek (80 dag) lub 12 połówek gruszek z syropu
łyżka soku z cytryny
łyżka miodu
 
Krem:
póltorej szklanki mleka
2 łyżki kakao
2 łyżki miodu
2 płaskie łyżki mąki pszennej
2 łyżki wódki
łyżeczka olejku rumowego
 
Przybranie:
2 szklanki bitej śmietany
3 łyżki płatków migdałowych lub posiekanych orzechów włoskich

Ciasta z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis