MENU
ZWIŃ MENU

Zupa owocowa

Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 6

Składniki

2 l wody
25 dag suszonych śliwek
50 dag jabłek
cukier do smaku
cynamon
goździk
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szkl. śmietanki

Dodatki:
grzanki, bułki lub makaron nitki

Przyrządzanie

Umyć suszone śliwki, namoczyć je, gotować w tej samej wodzie wraz z goździkiem, dodać cynamonu i cukru do smaku.

Nastepnie obrać i pokroić jabłka w ćwiartki, dodać je do miękkich śliwek, ugotować, 
potem podprawić zawiesiną z mąki ziemniaczanej i śmietany. 

Najlepiej podawać z grzankami, z bułkami lub makaronem nitki.

Zupę owocową można przed podprawieniem zawiesiną przetrzeć. Można też przetrzeć tylko jabłka, a śliwki pozostawić w całości - do wyboru.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zupa mleczno-owocowa

Forma potrawy: Zupy

4 szklanki mleka
50 dag owoców jagodowych
3 żółtka
5 łyżek cukru
cukier waniliowy

Zupa mleczna z kaszą

Forma potrawy: Zupy

1 szklanka dowolnej kaszy lub ryż
1 litr mleka
sól
cukier do smaku

Francuska sałatka owocowa

Forma potrawy: Sałatki

500 g wiśni
2-3 gruszki
4-5 łyżeczek soku cytrynowego
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki likieru owocowego
2-3 łyżki likieru jajecznego (Advocat) z sokiem wiśniowym
8 makaroników orzechowych / lub wafli / lub biszkoptów

Zupa sidorska

Forma potrawy: Zupy

1,5 litra wywaru z drobiu i warzyw
15 dag szynki wędzonej
2-3 żółtka
5 dag kaszy manny
zielenina
sól, pieprz