MENU
ZWIŃ MENU

Zupa neapolitańska

Forma potrawy: Zupy

Składniki

1250 ml rosołu z kostki rosołowej
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
10 dag sera żółtego (parmezan)
4 żółtka
1/4 l śmietany
koper
sól
 
Do podania
15 dag ugotowanego makaronu

Przyrządzanie

Masło stopić, dodać mąkę i mieszając zrobić białą zasmażkę rozprowadzając małą ilością zimnego rosołu, podprawić pozostałym rosołem i zagotować.

Ser utrzeć na tarce i dodać mieszając do rosołu. Żółtka rozbić ze śmietana, zaparzyć wrzącym rosołem nie przerywając mieszania i połączyć z zupą.

Dodać umyty i drobno pokrojony koper, przyprawić do smaku solą.

Podawać z oddzielnie ugotowanym włoskim makaronem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl
wersja do druku drukuj przepis

Fajny przepisy? Podziel się z innymi

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zapiekanka neapolitańska

Forma potrawy: Zapiekane

5 jaj
200 g makaronu włoskiego
szklanka ketchupu
50 g masła
50 g tartego żółtego sera
sól, pieprz
250 g pieczeni z drobiu

Zupa mleczna z kaszą

Forma potrawy: Zupa

1 szklanka dowolnej kaszy lub ryż
1 litr mleka
sól
cukier do smaku

Zupa sidorska

Forma potrawy: Zupa

1,5 litra wywaru z drobiu i warzyw
15 dag szynki wędzonej
2-3 żółtka
5 dag kaszy manny
zielenina
sól, pieprz

Zupa gulaszowa

Forma potrawy: Zupa


60 dag wołowiny bez kości
60 dag ziemniaków
20 dag słoniny
2 dag mąki
10 dag cebuli
2-3 ząbki czosnku
duża papryka surowa lub konserwowa
sól, pieprz
majeranek
kminek
gałka muszkatołowa
papryka ostra