Forma potrawy: Dania główne
2 kg ziemniaków
15 dag ryżu
0,5 l mleka
10 dag wędzonego boczku lub słoniny
ew. 20 dag gotowanego mięsa
15 dag cebuli
czosnek
majeranek
sól, pieprz
papryka w proszku (słodka, z niewielkim dodatkiem ostrej)
przyprawa do zup (w proszku)
Ziemniaki zetrzeć jak na placki ziemniaczane. Ryż ugotować, cebulę poszatkować, przesmażyć na wytopionej słoninie. Mięso ugotować, zmielić. Czosnek rozetrzeć z solą. Do startych ziemniaków dodać gorące mleko, wymieszać.
Wrzucić ryż, cebulę ze skwarkami, mięso, dodać sól, majeranek, paprykę, czosnek. Wymieszać. Masę wyłożyć na blachę (blachy nie potrzeba smarować tłuszczem). Włożyć do niezbyt gorącego (1500C) piekarnika na ok. 2 godziny.
Spieczona skórka na powierzchni świadczy, że żebroczka jest upieczona. Podawać z zasmażaną kiszoną kapustą.
Forma potrawy: Zapiekane
4 duże ziemniaki (80 dag)
4 łyżki śmietany
8 jaj
sól, pieprz
szczypiorek
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy
6 ziemniaków
1 opakowanie serka homogenizowanego
1/2 szklanki mleka
sok z cytryny lub łyżka octu
sól, pieprz
2 jaja na twardo
papryka w proszku
zielenina
60 dag ziemniaków
15 dag cebuli
7 dag marchwi
15 dag pieczarek
10 dag boczku wędzonego
20 dag kiełbasy
sól, pieprz
liście kapusty
zielenina
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
1 kg ziemniaków
tłuszcz
tarta bułka
sól, pieprz