MENU
ZWIŃ MENU

Zapiekanka z mięsa i makaronu

Formy potrawy: Dania główne, Zapiekane

Składniki

50 dkg mielonej wieprzowiny
50 dkg ugotowanego makaronu
125 ml śmietany
5 dkg żółtego sera
1 łyżki masła
2 cebule
4 jajka
czerstwa bułka
pęczek natki pietruszki
pieprz i sól

Przyrządzanie

Zmielone mięso wymieszać z uprzednio namoczoną w wodzie i odsączoną bułką oraz posiekaną cebulą, pieprzem i solą.

Makaron wymieszać z dwoma roztrzepanymi jajkami.

W żaroodpornym naczyniu układać warstwami makaron i mięso. Posypywać posiekaną natką i cebulą. Dodać masło. Pierwszą i ostatnią warstwą powinien być makaron.

Potrawę zapiekać przez pół godziny w przykrytym naczyniu.

Następnie polać śmietną wymieszaną z 2 jajkami.

Posypać startym serem i zapiekać (tym razem bez przykrycia) przez 20 minut.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zapiekanka neapolitańska

Forma potrawy: Zapiekane

5 jaj
200 g makaronu włoskiego
szklanka ketchupu
50 g masła
50 g tartego żółtego sera
sól, pieprz
250 g pieczeni z drobiu

Zapiekanka z makaronem i rybą

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne

30 dag filetów rybnych
kwasek cytrynowy albo ocet
sól
25 dag makaronu
1/4 l sosu pomidorowego albo ketchupu
2 łyżki tartego sera
1 i 1/2 łyżki masła

Zapiekanka z kurczaka i makaronu

Forma potrawy: Zapiekane

15 dag makaronu (np.: rurki, muszelki)
1/2 kurczaka gotowanego lub pieczonego (50 dag)
1 szklanka śmietany
1/2 szklanki mleka
5 plastrów ananasa z puszki
2 mandarynki
4 łyżki rodzynek
1 jajko
1 łyżka masła
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki łagodnej przyprawy curry
1 łyżka natki pietruszki
sól,
pieprz

Zapiekanka makaronowo-mięsna

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

 
30 dag makaronu (kolanka, rurki, nitki)
25 dag mięsa pieczonego lub duszonego
1 kostka przyprawy do zup
5 dag cebuli
4 dag tłuszczu
sól
pieprz
2 dag tłuszczu do posmarowania formy
2 dag tartej bułki