cojemy.pl » przepis na zapiekanka z dyni | przełącz serwis na tryb wegetariański
wyszukiwarka potrawprzepisy kulinarne według składników
cojemy.pl » przepis na zapiekanka z dyni

Zapiekanka z dyni

Forma potrawy: Zapiekane

Zapiekanka z dyni - dodaj zdjęcieZaloguj się (lub załóż konto) aby dodać tutaj zdjęcie przepisu "Zapiekanka z dyni"

Składniki

1,2 kg dyni
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1/4 litra bulionu warzywnego
200 g śmietany
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
sól morska
szczypta chili
100 g chleba chrupkiego (lub bułki tartej)
100 g startego sera gouda

Opis i przyrządzanie

Z dyni usunąć pestki, miąższ zetrzeć na jarzynówce. Cebulę i czosnek drobno posiekać i wymieszać z dynią.

Całość przełożyć do żaroodpornej formy z niskim brzegiem. Zimny bulion roztrzepać ze śmietaną, kolendrą, imbirem, solą i chili, polać dynię. Powierzchnię posypać świeżo startym chlebem chrupkim i serem.

Formę wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę na 180°C.

Zapiekać około 45 minut, aż powierzchnia zapiekanki zbrązowieje.

Lubisz ten przepis ?
Zapisz w google plus:
Kliknij »przepisy kulinarne według składników aby znaleźć przepisy kulinarne z wybranymi składnikami (np.: Dynia + Cebula), możesz także wykluczyć nielubiane składniki.

Wklej link do "Zapiekanka z dyni"
na swoim blogu, stronie lub ulubionym forum:

Link ze znacznikami HTML:
Podobne przepisy kulinarne:

 

0,5 kg ziemniaków

1 kg dyni żółtej

szklanka mleka

8 dag słoniny

sól

cukier

 

Dania główne; Kolacje
Potrawa wegetariańska

 

2 łyżki masła

2 cebule

2 ząbki czosnku

pół szklanki ketchupu

łyżeczka cukru

pół szklanki wody

szklanka świeżej lub konserwowej kukurydzy

szklanka zielonego groszku

sól, pieprz

4 ziemniaki

dynia lub kabaczek

20 dag żółtego sera

szklanka mleka

 

Dania główne; Kolacje
Potrawa wegetariańska

50 dag dyni

20 dag kaszy manny

3/4 litra mleka

1/2 butelki śmietany

sól

cukier

© 2009 - 2014 Inovum, kontakt:

Reklama w serwisie, polityka prywatności

Przepis kulinarny na tej stronie jest związany z: Dynia, Cebula, Bułka tarta, Bulion, Ser żółty, Zapiekane.