Zapiekanka z dyni

Forma potrawy: Zapiekane, potrawa wegetariańska

Składniki

1,2 kg dyni
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1/4 litra bulionu warzywnego
200 g śmietany
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
sól morska
szczypta chili
100 g chleba chrupkiego (lub bułki tartej)
100 g startego sera gouda

Przyrządzanie

Z dyni usunąć pestki, miąższ zetrzeć na jarzynówce. Cebulę i czosnek drobno posiekać i wymieszać z dynią.

Całość przełożyć do żaroodpornej formy z niskim brzegiem. Zimny bulion roztrzepać ze śmietaną, kolendrą, imbirem, solą i chili, polać dynię. Powierzchnię posypać świeżo startym chlebem chrupkim i serem.

Formę wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę na 180°C.

Zapiekać około 45 minut, aż powierzchnia zapiekanki zbrązowieje.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl
wersja do druku drukuj przepis

Fajny przepisy? Podziel się z innymi

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zapiekanka z dyni, migdałów i jaj

Forma potrawy: Zapiekane

400 g obranej dyni
100 g drobno zmielonych migdałów
100 g świeżo startego parmezanu
6 jaj
60 g miękkiego masła
sól
biały pieprz

Zapiekanka z dyni i czerwonej fasoli

Forma potrawy: Zapiekane

300 g pokrojonego w plastry miąższu dyni
2 cebule
2 ząbki czosnku
500 g czerwonej fasoli z puszki (osączonej)
50 g bułki tartej
1 pęczek pietruszki
50 g oliwy

Dynia w kieszonce

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka, Zapiekane, Kolacja

4 plastry żółtego sera
4 plastry dyni
świeża mięta

Czygyrtma z dyni

Forma potrawy: Zapiekane

1 kg dyni pomarańczowej
2 łyżki masła
1–2 cebule
2 jaja
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka cynamonu
sól
zielona pietruszka