MENU
ZWIŃ MENU

Zapiekanka wieprzowa

Formy potrawy: Dania główne, Dania na grilla, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 30 min.

Składniki

1 cebula, posiekana
450g mięsa z wieprzowej kiełbasy
225g mrożonej marchewki w kostkach
1/2 łyżeczki suszonej szałwii
szczypta suszonego tymianku
100g malutkich poćwiartowanych pieczarek
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
150ml wytrawnego wina jabłkowego
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
120g błyskawicznych ziemniaków puree
50g stratego sera

Do przybrania:
plasterki pomidora
gałązka zielonej pietruszki

Przyrządzanie

W rondlu obsmażać cebulę wraz z mięsem, rozkruszając je w trakcie smażenia. Gdy cebula będzie miękka, wrzucić kostki marchewki, zioła i grzybki. Po doprawieniu do smaku, dusić jeszcze przez 2 minuty.

Wlać wino jabłkowe i wsypać posiekaną zieloną pietruszkę.

Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty. Mieszaninę przełożyć do dużego, żaroodpornego naczynia lub do 4 kokielek, w których potrawę podamy.

Ziemniaki przygotwać zgodnie z instrukcją na opakowaniu i ubić ze startym serem. Tę masę rozsmarować na przygotowanej uprzednio potrawie mięsnej i opiekać na gorącym grillu aż do zarumienienia.

Przybrać plasterkami pomidora i gałązką pietruszki. Podawać od razu po przyrządzeniu.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zapiekanka neapolitańska

Forma potrawy: Zapiekane

5 jaj
200 g makaronu włoskiego
szklanka ketchupu
50 g masła
50 g tartego żółtego sera
sól, pieprz
250 g pieczeni z drobiu

Zapiekanka z pieczarek po prowansalsku

Forma potrawy: Zapiekane

750 g pieczarek
1,5 kg pomidorów
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki zieleniny
2 cebule
tymianek
bazylia
150 g tartego sera żółtego
100 g masła
oliwa
sól, pieprz

Zapiekanka z papryki

Forma potrawy: Zapiekane

60 dag papryki
2 łyżki masła
10 dag sera żółtego
2-3 jaja
3-4 płaskie łyżki mąki
2 szklanki mleka
sól
tłuszcz i bułka do formy

Zapiekanka z porami

Forma potrawy: Zapiekane

10 średnich ziemniaków
3-4 ładne pory
łyżka masła
pół szklanki tartego żółtego sera
sól, pieprz, mielona papryka