MENU
ZWIŃ MENU

Zapiekanka jabłkowa

Forma potrawy: Zapiekane, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 5

Składniki

750 dag jabłek lekko kwaśnych
3/4 l mleka
5 jajek
200 g cukru pudru
łyżka masła
cynamon
goździki

Przyrządzanie

Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Jabłka, po za jednym, obrać i pokroić na ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne, a następnie owoce pokroić na dość grube plastry.

Kawałki jabłek ułożyć w posmarowanym masłem naczyniu i posypać odrobiną cynamonu. Do miski wbić jedno całe jajko i cztery żółtka. Dodać mleko, i 2/3 cukru pudru. Dobrze wymieszać, aby cukier całkowicie się rozpuścił, do masy można dodać kilka goździków.

Masę wylać na jabłka, a na środku naczynia umieścić jedno wcześniej odłożone. Piec około 45 minut na małym ogniu.

Pod koniec pieczenia jabłka posypać resztą cukru pudru, tak aby na powierzchni utworzyła się brązowa skorupka.

Z pozostałych białek można zrobić bezy: 3 białka ubić, dodając podczas ubijania stopniowo 30 dag cukru, uformować ciastka i suszyć w letnim piekarniku nie doprowadzając do zarumienienia.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Marmolada dyniowo-jabłkowa

Forma potrawy: Przetwory

500 g dyni
500 g niesłodzonego musu jabłkowego lub jabłek
sok i skórka z 1 cytryny
1 kg cukru żelującego

Zupa jabłkowa z cynamonem

Forma potrawy: Zupy

2 jabłka
3 szklanki soku jabłkowego
1 białko
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
2-3 łyżki rodzynek
1 łyżka soku i otarta skórka z połowy cytryny
cynamon
melisa cytrynowa

Zapiekanka neapolitańska

Forma potrawy: Zapiekane

5 jaj
200 g makaronu włoskiego
szklanka ketchupu
50 g masła
50 g tartego żółtego sera
sól, pieprz
250 g pieczeni z drobiu

Zupa jabłkowa

Forma potrawy: Zupy

2 duże jabłka
50 g suszonych owoców dzikiej róży
2 łyżki stołowe cukru
szczypta cynamonu
2 kromki pieczywa tostowego
0,5 l wody