MENU
ZWIŃ MENU

Użądlenie pszczoły

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 8, czas przygotowania: 2 godz.

Składniki

Ciasto:
250 g mąki
50 g masła
20 g drożdży
1/8 l mleka
łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
skórka starta z 1 cytryny

Warstwa wierzchnia:
100 g masła
125 g miodu
200 g płatkow migdałowych
2 łyżki śmietanki

Krem waniliowy:
1/2 l mleka
budyń waniliowy (na 1/2 l mleka)
30 g cukru
150 g masła

Przyrządzanie

Mąkę połączyć z miękkim masłem, dodać skórkę z cytryny i sól. Drożdże wymieszać z letnim mlekiem i cukrem, dodać do ciasta, zagnieść. Ciasto posypać odrobiną mąki, przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do czasu podwojenia objętości.

Składniki warstwy wierzchniej wymieszać i zagotować mieszając, odstawić do ostygnięcia.

Ciasto wymieszać posypanymi mąką dłońmi, wyłożyć do natłuszczonej tortownicy o średnicy 30 cm. Zostawić na 15 minut. Następnie wyłożyć na nie warstwę wierzchnią i piec w ogrzanym do 225°C piekarniku przez 20 min (środkowy poziom pieca). Wyjąć z tortownicy, zostawić do ostygnięcia.

Budyń zagotować z mlekiem i cukrem. Po schłodzeniu ubić z miękkim masłem. Schłodzone ciasto przekroić w połowie równolegle do podstawy, włożyć krem, całość przykryć wystudzoną masą miodowo-migdałową.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Pamikan bakaliowy (bezmięsny)

Forma potrawy: Przetwory

2 szklanki rodzynek
2 szklanki daktyli
2 szklanki dowolnych orzechów
miód
cukier puder (niekoniecznie)
 

Pierniczki miodowe z polewą czekoladową

Forma potrawy: Ciasta

Pierniczki:
15 dag miodu
przyprawa piernikowa
0,5 kg mąki
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki masła
3 jaja
torebka proszku do pieczenia

Polewa:
200 g czekolady
200 ml śmietanki

Napój mleczno-miodowy

Forma potrawy: Napoje

1 szklanka jogurtu
pół szklanki mleka
miód do smaku
 

Drobne pierniki

Forma potrawy: Ciasta

1,25 kg mąki
40 dkg cukru
25 dkg miodu
5-10 dkg tłuszczu
2 jaja
karmel
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy piernikowej (cynamon, goździki, pieprz, gałka muszkatołowa - utłuczone i przesiane),
1 żółtko do posmarowania, masło do formy
lukier do ozdobienia