MENU
ZWIŃ MENU

Szaszłyk barani z małymi cukiniami

Składniki

350 g baraniny
2 małe cukinie
100 g słoniny
50 ml oliwy
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz

Ryż:
250 g ryżu
1 łyżka masła
500 ml rosołu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 cebula
1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej
sól

Przyrządzanie

Mięso należy umyć, osuszyć, oczyscić i pokroić w plastry o boku ok. 3 cm na szerokości 2 cm. Powinno być co najmniej 16 kawałków, po 4 na szpadke.

Pokroić słoninę na prostokąty o boku ok. 3 cm i wyciąć plastry szerokości 1 cm. Powinno być ich tyle, ile kawałkow mięsa. Mięso oprószyć pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić razem ze słoniną do lodówki.

Cukinie umyć, osuszyć, pokroić (nie obrane) na 16 lub więcej regularnych plastrów grubości 1 cm.

Ryż oplukać, zalać wrzątkiem, krótko zagotować, odcedzić, przelać zimną wodą. Cebule obrać, drobno posiekać. Rozgrzać w garnku masło, dodać cebule, smażyć, nie rumieniąc, ok. 3 min. Na cebule wsypać ryż, zalać wrzącym rosołem, osolić, dodać paprykę, gotować na bardzo małym ogniu lub na płytce ok 20 min. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy, wymieszac.

Mięso posolić, posmarować oliwą, nadziać na szpadki przemiennie z plastrami cukini i słoniny. Piec w rozgrzanym rożnie 10-15 min lub na grillu ok. 6-8 min, kilka razy obracać szpadki, by mięso upiekło sie równomiernie. Po upieczeniu, szaszłyki ulozyć na piramidzie z ryżu i podawać.

Słoninę można zastąpić plastrami czerwonej cebuli.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Szaszłyk z kurczaka i boczku

Forma potrawy: Dania na grilla

1 kurczak
20 plasterków wędzonego boczku
15 dag pieczarek
posiekana natka pietruszki

Szaszłyk drobiowy z ryżem

Forma potrawy: Dania główne

15 dag piersi z kurczaka
10 dag ryżu
sól, pieprz
15 dag cukinii
2 krążki ananasa z puszki
2 małe cebule
8 dag pomidorków koktajlowych
2 łyżki oleju

Szaszłyk z morelami

Forma potrawy: Dania na grilla

8 dużych moreli
40dkg chudej wołowiny ( polędwica lub rostbef)
albo po 20dkg wołowiny i chudej wieprzowiny
sól, pieprz, oliwa.

Szaszłyk (grill)

Forma potrawy: Dania na grilla

1 kg wołowiny lub jagnięciny bez kości
szklanka oliwy lub oleju słonecznikowego
pieprz do smaku
sól
4 cebule
2 czerwone papryki