MENU
ZWIŃ MENU

Szaszłyczki z piersi kurczaka z grilla

Formy potrawy: Dania główne, Dania na grilla, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 3 godz. 20 min.

Składniki

400 g piersi kurczaka
1 żółta papryka
2 ząbki czosnku
1 świeża papryczka chilli
1 mały kawałek imbiru lub 1/2 łyżki w proszku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju

Do przybrania:
palemki z dymki
kwiatki z chilli
liście z ogórka

Przyrządzanie

Piersi z kurczaka dokładnie umyć i pokroić w kostkę o boku 2 cm. Z żółtej papryki usunąć gniazdo nasienne, umyć ją i pokroić w kwadraty o boku 2 cm. Czosnek i imbir obrać, umyć i posiekać. Chilli umyć, usunąć nasionka i pokroić w cieniutkie paski.

Czosnek, imbir, chilli, sos sojowy, cukier, sok z cytryny, make ziemniaczana i olej wymieszać. Do tej marynaty włożyć pokrojonego kurczaka i paprykę. Marynowac przez 3 godziny.

Na 8 patyczków do szaszłyków nadziewać na przemian kawałki kurczaka i paprykę.

Ułozyć szaszłyczki na grillu i piec do zbrązowienia przez około 20 minut. W czasie pieczenia smarować pozostałą marynatą.

Upieczone szaszłyki przełożyć na półmisek, przybrać palemkami z dymki, kwiatkami z chilli i liśćmi z ogórka. Osobno podac sos ogórkowy lub sos Sa-teh.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Kawałki kurczaka rozkoszne

Forma potrawy: Dania główne

30 dkg piersi z kurczaka
olej
czosnek w proszku
musztarda
pieprz
przyprawa Delicata
sól
ryż

Sałatka z kurczaka, ananasa i kiełków

Forma potrawy: Sałatki

 
2 piersi z kurczaka
puszka ananasa
puszka kiełków sojowych
puszka kukurydzy
 
Sos:
2 łyżki majonezu
łyżka miodu
sok z połowy cytryny
 

Pierś kurczaka z ryżem lub makaronem

Forma potrawy: Dania główne

2 piersi z kurczaka
łyżka oliwy
mała puszka grzybów w wodzie
pół szklanki słodkiej śmietanki
dużo pieprzu
ugotowany makaron lub ryż

Piersi kurczaka z rozmarynem

Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla

8-10 filetów z piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
2 gałązki rozmarynu
6 łyżek oleju
4 łyżki soku z cytryny
sól, biały pieprz