Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska
4 marchewki
1 seler
3 łyżki oleju sojowego lub oliwy
sok z cytryny
pęczek pietruszki
sól, pieprz
Marchewki oraz seler wypłukać, obrać, utrzeć na tarce lub drobno posiekać.
Do oliwy dodać sok z cytryny, połączone dodać do utartej marchwi i selera, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać, posypać pokrojoną pietruszką.
Marchew, Seler, Pietruszka, Sól kuchenna, Cytryna, Pieprz, Oliwa, Olej
Forma potrawy: Sałatki
3 marchewki
3-4 kwaśne jabłka
sok z cytryny
sól
cukier
Napój z mleka, marchwi i truskawek
Forma potrawy: Napoje
1 kg marchwi
20 dag truskawek
2 szklanki mleka
cukier
lody
Forma potrawy: Sałatki
2 marchewki
cebula
3 ogórki kiszone
jabłko
pęczek siekanego koperku
pół żółtej papryki
2 łyżki oliwy
kilka listków sałaty dla ozdoby
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
2 kg pomidorów
25 dag cebuli
0,5 kg jabłek
0,5 kg razem: pietruszki, marchwi, selera
25 dag cukru
50 g musztardy
3 łyżeczki soli
1 łyżeczka kminku
2-3 ziarna pieprzu i goździków