MENU
ZWIŃ MENU

Surówka z jabłek z dynią

Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska

Składniki

3–4 jabłka
200–300 g dyni
1/2 szklanki majonezu
1 łyżka musztardy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sok z cytryny, cukier, sól

Przyrządzanie

Jabłka umyć, obrać, opłukać i usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach; następnie skropić sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać. Miąższ dyni również zetrzeć na tarce.

Przygotować zaprawę z majonezu, musztardy, natki, cukru i soli. Połączyć z jabłkami i dynią, dokładnie wymieszać, wstawić na 30 minut na dolną półkę lodówki.

Przed podaniem posypać drobno posiekaną natką pietruszki.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Dżem z dyni i jabłek

Forma potrawy: Przetwory

1 kg dyni
500 g kwaśnych jabłek
700 g cukru
kilka goździków
mielony cynamon

Surówka pomarańczowy chrzan

Forma potrawy: Sałatki

5 jabłek
60 g tartego chrzanu
pomarańcza
4-5 łyżek soku cytrynowego
sól
cukier
 

Surówka z dyni i jabłek na słodko

Forma potrawy: Sałatki

150–200 g dyni melonowej (zabarwionej pomarańczowo)
1 duże jabłko lub 2 mniejsze
3 łyżeczki cukru
sok z cytryny
cynamon lub wanilia
dojrzała gruszka
świeże owoce do przybrania

Surówka z marchwi i jabłek

Forma potrawy: Sałatki

3 marchewki
3-4 kwaśne jabłka
sok z cytryny
sól
cukier