MENU
ZWIŃ MENU

Suflet z kalafiora

Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4

Składniki

50 dag mrożonych różyczek kalafiora
ok. 50 g wędzonej słoniny
50 dag pureé ziemniaczanego (może być z torebki)
zmielona gałka muszkatołowa
świeży zmielony pieprz
15 dag mrożonych, drobno pokrojonych porów
4 średniej wielkości pomidory
25 g masła
20 g mąki
1/2 litra mleka
20 dag żółtego sera
szczypta soli
łyżka posiekanej natki pietruszki
masło do posmarowania formy

Przyrządzanie

Słoninę pokroić w kostkę i stopić, aż się zarumieni. Pureé ziemniaczane doprawić pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać słoninę, mrożone pory i wymieszać. Przełożyć masę do wysmarowanej masłem formy sufletowej.

Pomidory umyć, usunąć szypułki, pokroić w grube plastry i ułożyć na puree. Na wierzchu ułożyć różyczki mrożonego kalafiora. Stopić masło, dodać do niego mąkę i zrobić zasmażkę. Zalać mlekiem, gotować 2 minuty. Wsypać starty ser.

Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Polać zawartość formy tym sosem i posypać resztką tartego sera.

Zapiekać przeź 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C, aż suflet nabierze złocistobrązowego koloru.

Po wyjęciu z piekarnika posypać posiekaną natką pietruszki.

Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 580 kcal.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Kalafiory w zalewie pomidorowej

Forma potrawy: Przetwory

60 dag kalafiora
sól
cukier do smaku
2-3 szkl. przecieru pomidorowego
 

Suflet morelowy

Forma potrawy: Ciasta

0,75 kg moreli z puszki
4 jajka
12,5 dag cukru
łyżka cukru waniliowego
15 dag mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder
tłuszcz do smarowania formy
 
Sos waniliowy
2-3 żółtka
6 dag cukru
cukier waniliowy
0,25 litra mleka lub słodkiej śmietany
 

Zupa-krem kalafiorowa

Forma potrawy: Zupy

kawałek kalafiora
2 ziemniaki
sól
biały pieprz
kminek
listki bazylii
łyżeczka masła

Zupa kalafiorowa z porami

Forma potrawy: Zupy

 
spory kalafior
3-4 pory
średnia cebula
masło
kostka rosołowa
śmietana
pęczek koperku
cytryna