MENU
ZWIŃ MENU

Stek bawarski

Forma potrawy: Dania główne

Składniki

40 dag mięsa mielonego
1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu
1-2 jaja
2 łyżki mleka
sól
gałka muszkatołowa
1 łyżka zieleniny
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
4 jabłka
1 łyżeczka mąki
1/2 szklanki śmietany
1 łyżka startego sera
pieprz

Do podania:
sałata
 

Przyrządzanie

Połączyć i dobrze wyrobić  na jednolitą masę: mięso mielone, ryż, jaja, mleko, posiekaną zieleninę oraz przyprawy.

Z powstałej masy formować okrągłe steki, obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć z obu stron na złoty kolor.

Steki wyłożyć na ogrzany półmisek i trzymać w cieple, obłożyć cząstkami uduszonych na tłuszczu jabłek.

Śmietanę wymieszać z mąką i serem, mieszając zagotować, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Gorącym sosem zalać steki.

Podawać z sałatą.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Wołowina z grzybami

Forma potrawy: Dania główne

80 dag chudej wołowiny
sól, pieprz
cebula
2 łyżki oleju
garść suszonych grzybów

Wołowina duszona z papryką

Forma potrawy: Dania główne

pół kg wołowiny
25 dkg papryki
pól kg pomidorów
4 cebule
10 dkg tłuszczu
zielona pietruszka
koperek
suszona bazylia
cząber
sól, pieprz

Wołowina po kowbojsku

Forma potrawy: Dania na grilla

70 dag. wołowiny bez kości.
8 małych cebulek.
strąk czerwonej papryki.

Marynata:
0,5 szkl. ostrego keczupu.
1/3 szkl. oliwy
3 łyżki magii.
łyżka tartego chrzanu.

Wołowina hu-hu

Forma potrawy: Dania główne

60 dag wołowiny bez kości
tłuszcz
1 dag mąki
15 dag cebuli
2 grzyby suszone
sól, pieprz
ziele angielskie
curry
musztarda
papryka mielona
czosnek
sherry do smaku

Do podania:
ziemniaki
sałata