MENU
ZWIŃ MENU

Spaghetti po sycylijsku

Formy potrawy: Dania główne, Kolacje, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 45 min.

Składniki

500 g makaronu spaghetti
100 g tuńczyka w oliwie
4 pomidory
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka pietruszki
drobno posiekana skórka z 1/2 cytryny
4 łyżki oliwy
sól, pieprz

Przyrządzanie

Spaghetti ugotować "al dente" w dużej ilości osolonego wrzątku. Odcedzić.

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, wypestkować i pokroić w niewielkie kawałki. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Pietruszkę opłukać i drobno posiekać.

Tuńczyka osączyć z nadmiaru oliwy i pokruszyć na niewielkie kawałki.

Na silnie rozgrzanej oliwie na dużej patelni przesmażyć czosnek. Dodać tunczyka, pomidory i szczyptę pieprzu. Podsmażać na wolnym ogniu przez 10 minut.

Dodać ugotowane spaghetti, trzymać na ogniu jeszcze 4 minuty. Następnie dobrze wymieszać.

Danie podawać posypane posiekaną pietruszką i skórka cytrynową.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sos do spaghetti dla cierpliwych

Forma potrawy: Sosy

1 parówka
szynka
olej roślinny
ser żółty ostry
keczup
musztarda
pieprz
przyprawa do spaghetti
sól
cebula
2 pomidory

Spaghetti z zieloną pietruszką

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

25 dag makaronu spaghetti
pół kostki masła lub margaryny
posiekany ząbek czosnku
pół szklanki utartego żółtego sera
1 i 3/4 szklanki posiekanej zielonej pietruszki

Spaghetti z oliwkami

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

30 dag spaghetti
10 dag zielonych oliwek
4 strąki chili
4 dag czarnych oliwek
4 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól

Spaghetti z kurkami

Forma potrawy: Dania główne

 
kurki
cebula
masło
rosół
makaron
pieprz, sól