MENU
ZWIŃ MENU

Sos cygański

Forma potrawy: Sos, potrawa wegetariańska

Składniki

Składniki na 2 litry sosu:
1,5 kg pomidorów
2 papryki czerwona i zielona
nieduża papryczka chili
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka jarzynki (vegety)
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki octu
2 łyżki cukru
3 łyżki oliwy

Przyrządzanie

Pomidory sparzyć we wrzącej wodzie i obrać ze skórki, pokroić w kawałki.

Do pomidorów dodać pokrojoną cebulę, czosnek, paprykę w tym papryczkę chili i resztę przypraw.

Wszystko gotować 60 - 70 minut. Czym dłużej gotujemy tym sos staje się bardziej gęsty w miarę jak woda odparowuje.

Ugotowaną masę zmiksować blenderem do jednolitej masy i przetrzeć przez sito.

Wlać do słoiczków i pasteryzować 10-15 min. od momentu zagotowania wody.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Zobacz też przepisy ze składnikami:

Podobne przepisy

Sos orzechowy do wędlin i mięs

Forma potrawy: Sos

25 dag orzechów włoskich
300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
3 łyżki miodu
4 żółtka
 

Sos urodzinowy

Forma potrawy: Sos

olej roślinny
sos diabelski (keczup)
musztarda
pieprz
sól
cebula
ogórek surowy
papryka czerwona

Sos chilli-imbirowy

Forma potrawy: Sos

 
10 świeżych czerwonych papryczek chilli
1-2 ząbki czosnku
2 łyżeczki bulionu
5 cm kawałka świeżego imbiru
4 łyżki soku cytrynowego
sól
 

Krewetki w śmietanie i majonezie

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka, Kolacja


mrożone krewetki
kwaśna gęsta śmietana
1-2 łyżki majonezu
świeży koper
keczup lub sos chilli
pieprz cytrynowy lub pieprz i cytryna