MENU
ZWIŃ MENU

Smażone banany w miodzie

Forma potrawy: Deser, potrawa wegetariańska

Składniki

6 bananów
6-8 kulek lodów bakaliowych
10 łyżek mleka
10 łyżek gorzkiego kakao
2 łyżki miodu
olej

Przyrządzanie

Banany przekroić wzdłuż i smażyć w małej ilości oleju z obu stron. Gdy się zezłocę polać midem.

Równolegle w małym garnku zagotować mleko i do gorącego wsypać kakao. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż czekolada zgęstnieje. Można do smaku dodać 2 łyżki cukru.

Banany położyć na talerzykach, nałożyć lody i polać czekoladą.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Zobacz też przepisy ze składnikami:

Podobne przepisy

Marmolada dyniowo-bananowa

Forma potrawy: Przetwór

dojrzałe banany
miąższ dyni
cukier

Banany w boczku

Forma potrawy: Danie na grilla

4 banany
1 łyżka cukru
1/2 łyżki tymianku
1 łyżka siekanych orzechów
4 cienkie plastry boczku
1 łyżka cynamonu

Banany w kremie morelowym

Forma potrawy: Deser

3 banany
słoik kompotu z moreli
szklanka bitej śmietany
łyżka orzechów
 

Płonące banany

Forma potrawy: Deser

 
4 duże banany
400 ml soku pomarańczowego
pół cytryny
4 łyżki cukru pudru
50 g masła
2 łyżki likieru pomarańczowego lub bananowego
100 ml rumu
50 g posiekanych migdałów
1 łyżka cukru
4 porcje lodów waniliowych