MENU
ZWIŃ MENU

Śledzie z rusztu

Składniki

50 dag świeżych śledzi
sok z 1/2 cytryny
3-4 łyżki oliwy
sól i pieprz

Do podania:
pieczywo
pieczone ziemniaki

Przyrządzanie

Śledzie oczyścić, odfiletować i wypłukać. Skropić sokiem
z cytryny, posolić, popieprzyć i posmarować oliwą.

Ułożyć na ruszcie w gorącym piekarniku i piec około 20 minut.

Podawać z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Śledzie po cygańsku

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne, Kolacje

50 dag śledzi solonych
15 dag cebuli
10 dag korniszonów
natka pietruszki
10 dag ketchupu
50 ml oliwy
czosnek
musztarda

Śledzie z jabłkami na wigilię

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane

1 kg filetów śledziowych
0,5 kg jabłek
2 duże cebule
duża łyżka masła
łyżeczka suszonego tymianku
pół szklanki wody

Śledzie pikantne

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne

50 dag śledzi bez głów
2 cebule
3 łyżki oleju
jajko
koncentrat pomidorowy
papryka ostra w proszku (np. chilli w proszku)
musztarda
pieprz
szczypiorek

Śledzie w oliwie

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne

50 dag śledzi
100 ml oliwy
natka pietruszki
15 dag papryki
15 dag pomidorów
pieprz