MENU
ZWIŃ MENU

Sernik z bakaliami

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska

Składniki

1 kg twarogu (dobrego)
4 jaja
6 dag masła lub margaryny
35 dag (2 niepełne szklanki) cukru pudru
4 łyżki mleka
6 dag (3 łyżki) mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
30 dag - 1 kg bakalii (rodzynki, suszone śliwki, morele, owoce z syropu ewentualnie z kompotu)
kruchy spód
lub wafle
lub herbatniki

Przyrządzanie

Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Dodawać, stale ucierając, przepuszczony przez maszynkę twaróg.

Masę wymieszać ze sztywną pianą z białek.

Całość przełożyć do rondla i ciągle mieszając ogrzewać, aż do momentu zagotowania.

Gotującą się masę na chwilę odstawić z ognia i ciągle mieszając wlewać powoli mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną.

Masę ponownie postawić na ogniu i mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia.

Dodać bakalie i wymieszać.

Masę wyłożyć na waflu, wyrównać, przykryć drugim waflem, przycisnąć deseczką, lekko obciążyć i pozostawić do zastygnięcia.

Masę można też wyłożyć na herbatniki lub wcześniej upieczony kruchy spód, a wierzch przybrać bakaliami.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Mazurek drożdżowy z bakaliami i polewą czekoladową

Forma potrawy: Ciasta

50 dag (2 i 1/2 szklanki) mąki
15 dag (8 łyżek) cukru
20 dag margaryny
5 dag drożdży
3/4 szklanki mleka
3 jaja
bakalie (rodzynki, migdały, orzechy, suszone owoce, skórka pomarańczowa)
tłuszcz i tarta bułka do formy
polewa kakaowa
 

Sernik malinowy na zimno

Forma potrawy: Ciasta

50 dkg sera twarogowego tłustego lub półtłustego
25 dkg malin (lub truskawek) - mogą być mrożone
1 opakowanie galaretki malinowej (lub truskawkowej)
1 1/2 szklanki śmietany kremówki
1 torebka cukru waniliowego (1,6 dkg)
10 dkg cukru, 1/2 cytryny
30 dkg biszkoptów

Pascha wielkanocna z bakaliami

Forma potrawy: Ciasta

1 kg tłustego twarogu
10 dag masła
1/2 szklanki śmietanki kremówki
6 żółtek
40 dag (2 szklanki) cukru pudru
cukier waniliowy lub esencja zapachowa
30 dag bakalii (mogą też być owoce suszone lub owoce z syropu)

Sernik truskawkowy lub malinowy

Forma potrawy: Ciasta, Desery

50 dag sera twarogowego tłustego lub półtłustego
25 dag malin lub truskawek
1 torebka galaretki malinowej lub truskawkowej
1 1/2 szklanki śmietany kremówki
1 torebka cukru waniliowego
10 dag cukru
połowa cytryny
30 dag biszkoptów