MENU
ZWIŃ MENU

Ser zgliwały (Ser smażony)

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, potrawa wegetariańska

Składniki

2 żółtka
łyżka masła
0,5 kg białego sera
sól
pół łyżeczki kminku

Przyrządzanie

Ser rozkruszyć (rękami lub widelcem), posolić i odstawić na kilka dni, aż zgliwieje (zacznie się kleić). Na patelni rozgrzać masło, wrzucić ser i smażyć na małym ogniu, aż wszystko się stopi w jednolitą masę.
 
Dosypać kminek i wbić żółtka, energicznie mieszając, żeby się nie ścięły. Przelać do miseczki. Podawać z chlebem na ciepło lub na zimno.
 
Ser jak gliwieje otacza go niezbyt miła woń należy o tym pamiętać i wybrać jakieś odpowiednie miejsce które nie bedzie przeszkadzało pozostałym domownikom.
 
Ważne jest, by ser na zgliwienie był tłusty i bez grudek, bo grudki psują cały specyfik nieodwołalnie

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Smażony camembert z konfiturą

Forma potrawy: Kolacje, Śniadania

2 krążki sera camembert
2 jaja
2 łyżki tartej bułki
1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu
4 kromki chleba tostowego
konfitury z truskawek lub borówek
olej do smażenia

Gruszki po francusku nr 2

Forma potrawy: Desery, Dania na grilla

4 półówki gruszek
1/2 opakowania miękkiego sera
ser topiony
2 łyżki posiekanej zieleniny
sól, pieprz

Bakłażan zapiekany z pomidorami

Forma potrawy: Zapiekane, Kolacje

1 bakłażan
pomidory - zależnie od wielkości bakłażana
ser żółty
czosnek
bazylia
estragon
sól, pieprz

Pasta z żółtego sera z wędliną

Forma potrawy: Kolacje, Śniadania

25 dag żółtego sera
10 dag szynki lub kiełbasy
sól
1 szklanka kefiru
ketchup