MENU
ZWIŃ MENU

Selery faszerowane

Składniki

4 selery
mleko
15 dag pieczarek
10 dag szynki
tłuszcz
5 dag ketchupu
8 dag sera żółtego
zielenina
sól, pieprz

Przyrządzanie

Selery wyszorować szczotką pod bieżącą wodą do czystości, zalać wrzącą wodą z dodatkiem mleka, ugotować na półmiekko pod przykryciem.

Następnie selery odcedzić, wystudzić, obrać, przekroić je na pół, wydrążyć środki specjalna łyżeczką, pozostawiając jednak dość grube ścianki.

Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokroić, usmażyć (około 10 minut), połączyć z szynką pokrojoną w kostkę, posiekaną zieleniną i ketchupem, doprawić i podsmażyć jeszcze chwilę.

Tak przygotowanym farszem napełnić selery, posypać startym serem, ułożyć w naczyniu wysmarowanym tłuszczem i na koniec zapiec.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Seler pikantny

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

3-4 średnie selery
2 łyżki masła lub oleju
wywar z warzyw
jajo na twardo przetarte przez sito
łyżeczka posiekanych kaparów
2 łyżki posiekanego kwaszonego ogórka
łyżka masła
łyżka mąki
łyżka zieleniny

Sałatka zimowa

Forma potrawy: Sałatki

3 selery
3 buraki
1 cebula
łyżka posiekanego szczypiorku lub zielonej pietruszki
sos vinaigrette
listki sałaty

Sałatka selerowa

Forma potrawy: Sałatki

1 kg selerów
200 g mąki
300 g oliwy
200 g bułki tartej
5 jaj
300 g cebuli

Sos vinaigrette:
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu winnego
20 g soli
20 g cukru

Selery wiejskim sposobem

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

3 lub 4 selery
2 pory
2 łyżki smalcu
2 łyżki masła
cebula
łyżka mąki
szklanka wody
2-3 liście selera
2 łodygi zielonej pietruszki
liść laurowy
sól
posiekana zielenina
 
Do podania z:
frytkiami lub fasolą