MENU
ZWIŃ MENU

Sandwicze z żółtym serem i porami

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania, potrawa wegetariańska

Składniki

15 dag żółtego sera
2 pory
8 kromek długiej bułki
3/4 szklanki mleka
2 jaja
gałka muszkatołowa
pieprz, sól
2 łyżki masła

Przyrządzanie

Część sera zetrzeć, resztę pokroić na 8 plastrów. Z porów odciąć korzenie i części zielone, a pozostałe, białe części nadciąć wzdłuż, wypłukać, pokroić drobno w poprzek włożyć do rondla nie dodając płynu i dusić mieszając, aż zmiękną.

Kromki bułki obtaczać dokładnie w mleku roztrzepanym z jajami, gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Na dnie dość głębokiego naczynia wysmarowanego połową masła ułożyć 4 kromki bułki, na nich 4 plastry sera, posypać porami, przykryć pozostałymi plastrami sera, a następnie bułką.

Posypać 2 łyżkami tartego sera i wiórkami pozostałego masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec bez przykrycia ok. 20 min.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Kasza gryczana zapiekana z żółtym serem

Forma potrawy: Zapiekane

20 dag kaszy gryczanej
2 szklanki wody
2 łyżki tłuszczu
25 dag parówek
15 dag żółtego sera
1/2 butelki śmietany
10 dag ketchupu
sól, pieprz
tłuszcz i tarta bułka do naczynia

Szpinak z żółtym serem

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

1 kg szpinaku świeżego
3/4 szklanki mleka
1 łyżka mąki
1 szklanka tartego żółtego sera
1 łyżka masła

Kurczak z porami

Forma potrawy: Dania główne

1 kurczak
pory - tyle ile waży kurczak
1/2 szklanki słodkiej śmietany
4 łyżki oliwy
łyżka masła
1 żółtko
sól
biały pieprz

Sandwicze z kremem serowo-orzechowym

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje

4 kromki chleba
2 rzodkiewki
4 dag masła
10 dag łagodnego sera żółtego
3 dag zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
2-3 łyżki mleka