MENU
ZWIŃ MENU

Sałatka na zimę

Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska

Składniki

2 kg ogórków świeżych (może być więcej)
2 kg pomidorów zielonych
1 kg cebuli i 1 kg papryki

Przyrządzanie

Wszystkie składniki pokroić w plasterki, posolić i postawić na całą noc.

Szklanka octu 10% i 4 szklanki wody, parę ziarenek pieprzu i ziela, cukier do smaku.

Ocet z wodą i przyprawami przegotować.

Sałatkę wyciskać i kłaść w zalewę - gotować ok. 1/2 godziny.

Nakładać do słoików gorące, zakręcać i wstawić do piecyka, żeby się zassały.

Z tej porcji wychodzi ok. 25 słoików po dżemie (około 250 ml na słoik).

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sos pomidorowy na jesień i zimę

Forma potrawy: Sałatki, Przetwory

1,5 kg dojrzałych pomidorów
1 cebula
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 listek laurowy
1 łyżeczka ziół prowansalskich

do smaku:
cukier
sól
świeżo zmielony pieprz
oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy

Prosta sałatka z soi

Forma potrawy: Sałatki

1 szklanka ugotowanej soi
1/2 selera
3 ogórki kwaszone
2 jabłka
1 butelka śmietany
sól, pieprz do smaku

Wiosenna sałatka z młodych ziemniaków

Forma potrawy: Sałatki

12 młodych, niezbyt dużych, lub 8 większych ziemniaków
pęczek dymki
1 mały słoiczek lekkiego majonezu

Opcjonalnie:
1 jogurt naturalny
pół zielonego ogórka

Sałatka z kurczaka i kukurydzy

Forma potrawy: Sałatki

1 puszka ziaren kukurydzy
1 papryka
kawałek zimnej ugotowanej kury (może być kurczak z puszki)
2 jabłka
pół cytryny
2 łyżki oliwy
sól, pieprz