MENU
ZWIŃ MENU

Sałatka makaronowa z krewetkami

Formy potrawy: Sałatki, Kolacje

Składniki

makaron spiralki
majonez
jogurt
otarta skórka cytryny
chilli w proszku
świeży ogórek
seler naciowy
krewetki
 

Przyrządzanie

Makaron ugotować wg. instrukcji na opakowaniu - wodę posolić dopiero w momencie kiedy zacznie się gotować, co m.in. zapobiegnie powstaniu osadu na dnie garnka. Podczas gotowania od czasu do czasu delikatnie zamieszać.
 
W trakcie gotowania makaronu przygotować sos: połączyć majonez z jogurtem, doprawić skórką z cytryny i chilli, wymieszać.
 
Ogórek pokroić w krążki, seler naciowy w kostkę.
 
Makaron po ugotowaniu wyłożyć na półmisek, wymieszać z ogórkiem, selerem, krewetkami i polać sosem.
 
Sałatka doskonale spełnia rolę kolacji.
 

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sałatka makaronowa z sosem paprykowym

Forma potrawy: Sałatki, Kolacje


50 dag makaronu
sól, pieprz, słodka papryka
słoik (ok. 720 ml) łagodnej papryki w zalewie
4-5 obranych ząbków czosnku
1-2 strączki papryki chilli
5 dag migdałów
7 łyżek oliwy

Przystawka z melona i owoców morza

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne

1 melon
2 dymki, posiekane
175g czerwonej papryki z puszki, odsączonej i drobno pokrojonej
225g obranych krewetek
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny

Do przybrania:
gałązki bazylii
całe krewetki

Avocado w kremie krewetkowym

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje

25 dag mrożonych krewetek
60 dag piersi z kurczaka
cytryna
2 łyżki żelatyny
sól
pieprz biały
4-5 łyżek majonezu
1 owoc avocado
20 dag wędzonego łososia w plasterkach

Krewetki w śmietanie i majonezie

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje


mrożone krewetki
kwaśna gęsta śmietana
1-2 łyżki majonezu
świeży koper
keczup lub sos chilli
pieprz cytrynowy lub pieprz i cytryna