MENU
ZWIŃ MENU

Ryż z rodzynkami

Forma potrawy: Dania główne, potrawa wegetariańska

Składniki

20 dag ryżu
400 ml mleka
4 dag masła
wanilia
sól
10 dag rodzynków
3-4 żółtka
5 dag masła do żółtek
6-8 dag cukru pudru
20 ml likieru Maraschino

Przyrządzanie

Ryż opłukać w ciepłej wodzie, odcedzić, odsączyć, zalać dużą ilością wrzącej wody, gotować 2 min, odcedzić, odsączyć.

Następnie zalać wrzącym mlekiem, dodać opłukane rodzynki, masło, drobno pokrojoną wanilie i sól, zamieszać, przykryć i gotować ok 20 min na małym ogniu.

Masło utrzeć z cukrem, dodając kolejno żółtka, połączyć z likierem i wystudzonym ryżem.

Przełożyć do formy wypłukanej zimną wodą, wyrównać powierzchnię i pozostawić do zastygnięcia.

Przed podaniem formę zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie, wyjąć ryż na półmisek, udekorować.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Kasza jaglana z rodzynkami

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje, Śniadania

szklanka kaszy jaglanej
połtorej szklanki mleka
2-3 jaja
1 łyżka cukru
pół szklanki rodzynek
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka masła
1 butelka śmietany
cukier waniliowy
sok z cytryny

Colesław z rodzynkami

Forma potrawy: Sałatki

kapusta biała
marchew
rodzynki
majonez

Surówka z papryki po amatorsku

Forma potrawy: Sałatki

40 dag papryki
100 ml śmietany
25 dag bananów
4 dag rodzynków
sól, pieprz
sok z cytryny

Sos rodzynkowy

Forma potrawy: Sosy

250 ml białego wytrawnego wina
4 dag masła
1 dag mąki ziemniaczanej
8 dag rodzynków
5 dag orzechów włoskich
sok z cytryny