MENU
ZWIŃ MENU

Różowy tort z bitą śmietaną i owocami

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska

Składniki


Ciasto:
5 jaj
25 dag (1 1/2 szklanki) cukru pudru
13 dag margaryny
15 dag (3/4 szklanki) mąki
1 torebka różowego kisielu bez cukru, np. wiśniowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
tłuszcz i tarta bułka do formy
 
Krem:
1 szklanka śmietanki kremówki
3-4 łyżeczki cukru pudru
25 dag owoców do dekoracji (truskawki, maliny, jagody itp.)
 
Oraz poncz do nasączenia

Przyrządzanie


Najpierw należy utrzeć masło do białości. Stopniowo dodawać cukier i żółtka, w dalszym ciągu ucierając.
 
Do pulchnej masy dodawać na przemian mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kisielem oraz ubitą na sztywno pianę.
 
Ciasto delikatnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką tortownicy.
 
Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku 30-40 min. Upieczone ciasto przechować do następnego dnia. Następnie pokroić na krążki i nasączyć ponczem.
 
Sporządzić krem: ubijać śmietankę kremówkę trzepaczką lub robotem do czasu, aż znacznie zwiększy swoją objętość, będzie sztywna i po odwróceniu naczynia nie wyleje się.
 
Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Zarówno śmietanka jak i naczynie, w którym ubija się krem powinny być chłodne.
 
Tort przełożyć kremem, smarując nim równo wierzch i boki, a następnie udekorować surowymi owocami.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Tort czekoladowy bez pieczenia

Forma potrawy: Ciasta, Desery


250 g tartej czekolady dobrej jakości
180 g cukru pudru
200 g masła
4-5 łyżek bitej śmietany 30%
 
Masa orzechowa:
250 g obranych orzechów włoskich lub laskowych
180 g cukru pudru
5-6 łyżek bitej słodkiej śmietany 30%
 
Inne:
150 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
posiekana smażona skórka cytrynowa i pomarańczowa
pistacja do przybrania
owoce kandyzowane (niekoniecznie)

Rolada orzechowa

Forma potrawy: Ciasta

4 jaja
7 dag mielonych orzechów włoskich
7 dag cukru
25 dag bitej śmietany

Jabłkowy tort śmietanowy

Forma potrawy: Ciasta

20 dag mąki
8 dag zminego masła
jajko
5 jabłek
5 dag cukru
4 łyżki dżemu jabłkowego
sok z 1/2 cytryny
8 łyżek calvadosu (wytrawny winiak francuski)
2 łyżki cukru pudru
gotowy spód biszkoptowy
2 szklanki śmietany kremówki
2 opakowania cukru waniliowego
8 łyżeczek żelatyny instant

Banana milk shake

Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe

40 ml soku pomarańczowego
100 ml zimnego mleka
2 łyżeczki syropu cukrowego
połowa banana