MENU
ZWIŃ MENU

Pstrąg opiekany z migdałami

Formy potrawy: Dania główne, Dania rybne, Dania na grilla, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 30 min.

Składniki

900g oczyszczonego pstrąga
75g masła
trochę soku z cytryny
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
50g migdałów pokrojonych w płatki

Sałatka:
2 pęczki przeciętej rzeżuchy
2 łyżki szczypiorku posiekanego
1/4 ogórka, pokrojonego w plastry
2 łyżki sosu vinaigrette

Do przybrania:
plasterki cytryny
gałązki pietruszki

Przyrządzanie

Płetwy ryby należy odciąć, ale pozostawić głowę. Foremkę grilla wyłożyć folią aluminiową, posmarowaną małą ilością masła. Na folii ułożyć rybę i pokropkować ją pozostałym masłem.

Rybę spryskać sokiem z cytryny i doprawić do smaku. Przez 7 - 10 minut opiekać na gorącym grillu (każdą jej stronę), raz obracając, aż będzie nieprzezroczysta i łatwo się będzie łuszczyć. Nie smażyć ryby zbyt długo, gdyż będzie sucha.

W tym czasie przygotować sałatkę: rozrzucić rzeżuchę, szczypiorek wraz z plasterkami ogórka, a wszystko polać sosem vianaigrette.

Pstrąga posypać płatkami migdałowymi i polać sosem z masła po opieczeniu. Rybę ponownie opiekać przez dalsze 1-2 minuty, aby zarumienić migdały.

Przybrać plasterkami cytryny oraz gałązkami pietruszki i podawać natychmiast, wraz z sałatką.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Pstrąg w śmietanie po polsku

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

 
pstrąg o wadze ok. 25 dag
cytryna
mąka
przyprawa vegeta
słodka papryka w proszku
pieprz w proszku
olej
kilka ząbków czosnku
śmietana 18%
 
Do podania z:
ugotowane zmieniaki
zielona sałata
 

Yakitori

Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla

0,5 kg. piersi kurczaka
2 pęczki dymki

Glazura:
po ćwierć szkl. sake lub białego wina i sosu sojowego
1 łyżka cukru
łyżeczka sproszkowanego imbiru

Pstrag w soli z rożna

Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla

1 pstrąg na osobę
1 patyk na pstrąga
sól gruba
sos sojowy
cytryna

Sałatka z pstrągiem

Forma potrawy: Sałatki

1 wędzony pstrąg
15 dag pieczarek
5 dag szpinaku (może być mrożony)
1 łyżka oliwy
pęczek szczypiorku do przybrania