MENU
ZWIŃ MENU

Pomidory panierowane

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, potrawa wegetariańska

Składniki

2 jaja
pół szklanki mleka
2 łyżki oleju
6 pomidorów
2 łyżki oleju (ponownie)
mąka
bułka tarta
masło

Przyrządzanie

Najpierw roztrzepać jaja, ubić je z mlekiem, olejem i solą.

Pomidory pokroić na grube plastry, obtoczyć w mące, zanurzyć w masie jajecznej i obtoczyć w tartej bułce.

Następnie 3-4 łyżki oleju rozgrzać, dodać dwie łyżki masła, kłaść panierowane plastry na gorący tłuszcz, smażyć na średnim ogniu z obu stron do zrumienienia.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Grzyby panierowane

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

15 dag grzybów suszonych (lub 50 dag świeżych)
5 dag mąki
2 szklanki mleka
2 jaja
7 dag bułki tartej
1/4 szklanki oleju
sól, pieprz

Duszone pomidory z bazylią

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

50 dag pomidorów
1 cebula (20 dag)
2 łyżki oliwy
1 łyżka bazylii
cukier
sól

Pomidory faszerowane ryżem i rodzynkami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane, Kolacje, Śniadania

4 pomidory
15 dag ugotowanego ryżu
1 łyżka rodzynków
1 posiekana cebula
1 łyżka obranych i posiekanych migdałów
2 łyżki masła
szczypta szafranu
pół łyżeczki cukru
sól, pieprz

Sałatka z fasolą

Forma potrawy: Sałatki

3 pomidory
pół strąka czerwonej papryki
pół puszki czerwonej fasoli
połowa cebuli
sól
pieprz
liście świeżej bazylii
2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek