MENU
ZWIŃ MENU

Placek drożdżowy z porzeczkami

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 4 godz.

Składniki

Ciasto:
0,5 kg mąki
250 ml mleka
4 dag drożdży
15 dag cukru
10 dag masła
4 żółtka
sól
 
Inne:
0,5 kg porzeczek
3 żółtka
12 dag cukru
1 łyżka cukru waniliowego
tłuszcz i mąka do formy

Przyrządzanie

Drożdże rozetrzeć z jedną łyżką cukru i ciepłym mlekiem, dodać 15 dag mąki, wymieszać, przykryć, odstawić rozczyn na godzinę w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego rozczynu dodać żółtka utarte z pozostałym cukrem, resztą mąki, i szczyptę soli. Wyrobić ciasto, wlać stopione masło, ponownie wyrobić, odstawić do wyrośnięcia.
 
Porzeczki opłukać, usunąć gałązki. Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z cukrem waniliowym i porzeczkami. Odłożyć 1/3 ciasta do dekoracji, a resztę rozciagnąć natłuszczonymi palcami na całej powierzchni blachy posmarowanej tluszczem i posypanej mąką.
 
Na ciasto wylać masę z żółtek i porzeczek. Z odłożonego ciasta uformować wałeczki i ułożyć kratkę na cieście. Piec przez około 40 minut w temperaturze 180 st. C.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Placek drożdżowy z dynią

Forma potrawy: Ciasta

75 dag mąki
0,5 kg dyni obranej i oczyszczonej
25 dag cukru
niepełna szklanka mleka
3 jaja
5 łyżek oleju lub 13 dag margaryny
1 olejek zapachowy
10 dag drożdży
szczypta soli
tłuszcz do formy

Placek drożdżowy z jabłkami lub śliwkami

Forma potrawy: Ciasta

50 dag (2 1/2 szklanki) mąki
15 dag (8 łyżek) cukru
15 dag margaryny
5 dag drożdży
4 żółtka
szklanka mleka
1 kg jabłek lub śliwek (najlepiej węgierek)
cukier puder do posypania ciasta
tłuszcz do formy
 

Ciastka karnawałowe

Forma potrawy: Ciasta

30 dag (1 1/2 szklanki) mąki
13 dag margaryny
3 dag (1 czubata łyżka) cukru
2 jaja
1 żółtko
1/2 łyżki śmietany
5 dag drożdży
1 łyżka mleka
1 łyżka alkoholu lub octu
szczypta soli
50 dag tłuszczu do smażenia
cukier puder do posypania

Mazurek drożdżowy z bakaliami i polewą czekoladową

Forma potrawy: Ciasta

50 dag (2 i 1/2 szklanki) mąki
15 dag (8 łyżek) cukru
20 dag margaryny
5 dag drożdży
3/4 szklanki mleka
3 jaja
bakalie (rodzynki, migdały, orzechy, suszone owoce, skórka pomarańczowa)
tłuszcz i tarta bułka do formy
polewa kakaowa