MENU
ZWIŃ MENU

Pierożki serowe z jabłkami

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska

Składniki

25 dag (1 1/4 szklanki) mąki
25 dag margaryny
25 dag twarogu
75 dag jabłek
cukier puder i cukier waniliowy do posypania

Przyrządzanie

Twaróg zemleć lub przetrzeć przez sito. Margarynę posiekać z mąką i dodać twaróg. Składniki połączyć. Szybko zarobić ciasto i umieścić je w lodówce na około 30 min.

Umyte jabłka obrać, pokroić na części, usunąć gniazda nasienne. Ciasto rozwałkować na placek grubości około 1/2 cm i wykroić szklanką krążki. Cząstkę jabłka ułożyć (grubszym bokiem na zewnątrz) na połowie krążka, przykryć drugą połową krążka i lekko docisnąć.

Pierożki piec w bardzo gorącym piekarniku około 20 min na złoty kolor. Gorące posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Pierożki z czarnymi porzeczkami

Forma potrawy: Ciasta

40 dag (około 2 szklanki) mąki
4 dag drożdży
2 jaja
5 dag (około 3 łyżki) cukru
szczypta soli
3/4 szklanki mleka
13 dag margaryny
kilka łyżek porzeczek świeżych lub mrożonych
1 łyżka tartej bułki
cukier do porzeczek do smaku
białko do smarowania pierożków
tłuszcz do blachy

Pierożki z kaszą gryczaną

Forma potrawy: Dania główne

Farsz:
200 g ugotowanej kaszy gryczanej
cebula
4 łyżki masła
5 dag suszonych grzybów
10 dag wędzonego boczku
szklanka mleka
sól, pieprz, zielona cebulka
 
Ciasto:
2 szklanki mąki
szklanka śmietany 22%
2 jajka
łyżka margaryny do formy
sól, pieprz do smaku

Kaczka nadziewana jabłkami

Forma potrawy: Dania główne

1 kaczka (1,5 kg.)
60 dag. ziemniaków
60 dag. jabłek (złote lub szare renety, antonówki)
1 łyżka smalcu
2 łyżeczki majeranku
sól
pieprz


Do przybrania:
jabłko
borówki do mięsa
kilka liści sałaty
gałązki natki pietruszki

Kaczka pieczona z jabłkami

Forma potrawy: Dania główne

młoda kaczka (1,5 kg)
łyżka masła lub tłuszczu z kaczki
8 winnych jabłek (antonówki, boikeny)
1,5 łyżki majeranku
2 łyżki czerwonego wina
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki żurawiny do mięsa lub borówek
1/2 łyżeczki pieprzu
sól