MENU
ZWIŃ MENU

Pierogi z soczewicą

Formy potrawy: Dania główne, Kolacje, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 2 godz.

Składniki


łyżka oleju
sól
łyżka masła
 
na ciasto:
2 szklanki mąki
jajko
1/2 łyżeczki soli
 
na farsz:
3 torebki soczewicy
7 niemałych ziemniaków
sól
pieprz

Przyrządzanie


Zagnieść ciasto z podanych składników, dolewając tyle gorącej wody, aby ciasto było dość miękkie i elastyczne.
 
Soczewicę ugotować wg. instrukcji z opakowania, uważając aby się nie rozgotowała.
 
Ziemniaki obrać, ugotować i odcedzić.
 
Soczewicę rozgnieść razem z ziemniakami np. przy pomocy widelca, następnie przyprawić solą i pieprzem.
 
Ciasto rozwałkować, wyciąć szklanką kółka. Nałożyć farsz na kółka i skleić pierogi dobrze zaciskając brzegi.
 
Ugotować we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju - przez 3 minuty od momentu kiedy wypłyną na powierzchnie wody.
 
Wyjąć łyżką cedzakową i polać stopionym masłem.
 
Pierogi przed podaniem można też posypać lekko koperkiem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Gulasz z soczewicy i jarzyn

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

25 dag soczewicy
2 ziemniaki
25 dag cukinii
25 dag porów
1/4 selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
4-8 łyżek soku cytrynowego
625 ml wody
olej, sól, pieprz
 

Pierogi z czereśniami lub wiśniami

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

Ciasto:
350 g mąki
1 małe jajko
ok. 125 ml letniej wody
sól
 
Farsz:
600 g czereśni lub wiśni
1-2 łyżeczki cukru
 
Inne:
masło do polania pierogów
40 g cukru lub cukru pudru do posypania pierogów
200 ml śmietany ubitej z łyżką cukru

Pierogi z mięsem

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

40 dag mąki
60 dag gotowanego mięsa wołowego
cebula
jajko
olej
sól, pieprz

Pierogi ze śliwkami i migadałami

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

Ciasto:
350 g mąki
1 małe jajo
ok. 125 ml letniej wody,
sól

Farsz:
400-500 g suszonych śliwek
40 g cukru

Inne:
masło do polania pierogów
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka cukru (niekoniecznie)
250 ml śmietany