MENU
ZWIŃ MENU

Piernik popularny

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska

Składniki

Półtorej szklanki miodu
dwie szklanki cukru
3-4 jaja
kilogram mąki
20 dag oleju sojowego, słonecznikowego lub z oliwy
cztery łyzki zmielonych przypraw - goździk, cynamon, gałka muszkatołowa
trzy łyżki kakao lub sproszkowanej czekolady
dwie łyżki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
łyżeczka amoniaku (wąglanu amonu)
mleko
15-25 dag wyłuskanych orzechów

Przyrządzanie

Orzechy posiekać. Mąkę przesiać. Miód stopić i lekko zarumienić z dodatkiem cukru, wymieszać ze sproszkowanymi przyprawami. Gorący miód z cukrem wlać do przesianej mąki.

Rondel po miodzie wypłukać mlekiem, podgrzewając. Gorące mleko (jedną do półtorej szklanki) wlać również do mąki, wymieszać dodać tłuszcz i kakao.

Ciasto powinno być gęste. Należy je wyrobić drewnianą łyżką lub za pomocą robota. Wyrobione ciepłe ciasto należy pozostawić do ostygnięcia, najlepiej do następnego dnia.

Do zupełnie zimnego ciasta dodać jaja, amoniak wymieszany z kilkoma łyżkami zimnej wody oraz posiekane orzechy. Dokładnie wymieszaćm ubijając łyżką lub ponownie wykorzystać robota.

Ciasto piernikowe włożyć do wąskich foremek posmarowynych lub wyłożonych folią aluminiową, napełniając je do połowy wysokości.

Piec w temperaturze około 150°C. Gdy ciasto wyrośnie, podwyższyć temperaturę. Piernik piecze się około godziny (sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu, zostawić w formie do ostygnięcia.

Przechowywać ownięty serwetką lub w metalowym pudle, ewentualnie woreczku polietylenowym.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Piernik z budyniem jabłecznym

Forma potrawy: Ciasta, Desery

1 prostokątny piernik
2 kawałki imbiru z syropu
50g kandyzowanych wiśni
225g mrożonych plasterków jabłek
3 łyżki rumu
50g granulowanego cukru

Do podania śmietanka lub custard (słodki sos budyniowy)

Piernik przekładany

Forma potrawy: Ciasta

1/2 kg. mąki
szklanka miodu
szklanka cukru
2-3 jaja
ćwierć szklanki oleju słonecznikowego lub oliwy
dwie łyżki zmielonych przypraw do piekarnika
trzy łyżki kakao
łyżka zmielonego cynamonu z goździkami
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1/2 łyżeczki amoniaku (węglanu amonu)
3 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze lub otarta skórka z jednej pomarańczy
mleko
masło do posmarowania foremek

Masa:
25 dag masła
dwa żółtka
10 dag czekolady twardej
pół szklanki śmietany
ewentualnie 10 dag orzechów włoskich lub laskowych

Piernik z marchwi

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
0,5 kg marchwi
350 g brązowego cukru
100 g masła
4 jaja
15 g przyprawy do piernika
10 g proszku do pieczenia
starta skórka i sok z 2 cytryn

Niekoniecznie:
skórka pomarańczowa
100 g migdałów

Inne:
masło i mąka do formy

Piernik bez jajek

Forma potrawy: Ciasta

2,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
0,5 słoika dżemu truskawkowego
0,5 szklanki oleju słonecznikowego
1 szklanka mleka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy dla pierników

Do przygotowania formy:
1 łyżka margaryny
2 łyżki bułki tartej