MENU
ZWIŃ MENU

Pierniczki miodowe z polewą czekoladową

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska

Składniki

Pierniczki:
15 dag miodu
przyprawa piernikowa
0,5 kg mąki
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki masła
3 jaja
torebka proszku do pieczenia

Polewa:
200 g czekolady
200 ml śmietanki

Przyrządzanie

Miód zagotować, dodać wedle uznania przyprawę piernikową.

Przesiać mąkę, wlać do niej miód, wymieszać, dodać cukier puder, masło, 2 jaja i proszek do pieczenia.

Ciasto zagnieść, rozwałkować na grubość 1/2 cm, wycinać pierniczki, smarować rozmąconym jajkiem.

Piec w średnio nagrzanm pierkaniku (180 st. C) przez około pół godziny.

Przygotować polewę: czekoladę rozpuścić w zagotowanej śmietance ciągle mieszając.

Upieczone i ostudzone pierniczki polać ostudzoną polewą, zamiast polewy można też polukrować.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Pierniki korzenne z polewą miętową

Forma potrawy: Ciasta

35 dag mąki pszennej
35 dag cukru
1/2 kostki masła
2 jajka
12,5 dag czekolady
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka zmielonych goździków
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkałtowej

Do przygotowania formy:
2 łyżki margaryny lub papier do pieczenia

Lukier:
1 szklanka cukru pudru,
2 łyżki likieru miętowego

Drobne pierniki

Forma potrawy: Ciasta

1,25 kg mąki
40 dkg cukru
25 dkg miodu
5-10 dkg tłuszczu
2 jaja
karmel
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy piernikowej (cynamon, goździki, pieprz, gałka muszkatołowa - utłuczone i przesiane),
1 żółtko do posmarowania, masło do formy
lukier do ozdobienia

Pierniczki "całuski"

Forma potrawy: Ciasta

1/2 kg. mąki
20 dag cukru
15 dag miodu
2 jaja
pół łyżeczki amoniaku (węglan amonu)
10 dag masła lub smalcu
łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
łyżka sproszkowanego cynamonu
pół łyżeczki sproszkowanych goździków
łyżeczka utartej gałki muszkatołowej
tłuszcz lub wosk do smarowania blach

Lekki domowy sernik z polewą

Forma potrawy: Ciasta

kg trzykrotnie mielonego białego sera
szklanka cukru
4 jajka
opakowanie budyniu waniliowego
zapach waniliowy
sól
opakowanie biszkoptów
polewa czekoladowa
rodzynki (niekoniecznie)