MENU
ZWIŃ MENU

Pasztet z cielęciny

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory, dla ilu osób: 10, czas przygotowania: 3 godz.

Składniki

1,5 kg cielęciny
500 g boczku
300 g wątróbki cielęcej
4 suszone grzyby
1 cebula
100 g słoniny
7 jaj
2 bułeczki
50 ml malagi lub innego aromatycznego wina
250 ml bulionu
7 g żelatyny
liść laurowy, sól, pieprz, ziele angielskie
tłuszcz do smarowania formy
gałka muszkatołowa

Do dekoracji:
kiść winogron, brzoskwinia, gruszka, owoce leśne

Do podania:
żurawina

Przyrządzanie

Mięso cielęce i boczek pokroić na kawałki, zalać 250 ml wody, dodać umyte grzyby, obraną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie. Dusić do miękkości.

Po ugotowaniu wyjąć, ostudzić. W wywarze namoczyć pokruszone bułeczki. Ze słoniny ukroić kilka cienkich dużych plastrów, resztę pokroić w paski.

Watróbkę zawinąć w plastry słoniny, upiec w piekarniku, następnie przetrzeć przez sito lub zmiksować.

Ugotowane mięso, grzyby i namoczone bułeczki zemleć 3 razy w maszynce lub zmiksować. Wbić jaja, wlać wino, dodać wątróbkę, przyprawić solą i pieprzem.
Wymieszać.

Okrągłą formę na babkę wysmarować tłuszczem, napełnić masą pasztetową, przykryć paskami słoniny. Wstawić do ogrzanego do 200 st. C piekarnika, piec przez 1 godzinę.

Żelatynę namoczyć w łyżce zimnej wody, wymieszać z letnim bulionem i malagą.

Pasztet po upieczeniu ostudzić do temperatury pokojowej i wstawić do lodówki na kilka godzin. Do dekoracji wybrać owoce bez uszkodzeń i plamek, umyć je i osuszyć.

Pasztet wyjąć z formy, oblać galaretką, gdy zastygnie ułożyć owoce, ponownie oblać galaretką. Wstawić do lodówki.

Podawać z żurawiną i owocami z kompotu.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Pasztet z mięsa i wątróbek drobiowych

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory, Śniadania

 
650 g wątróbek drobiowych
300 g wieprzowiny
350 g cielęciny
5 jaj
200 g słoniny
200 ml gęstej śmietany
1 łyżka masła
2 średnie cebule
1 ząbek czosnku
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki cukru
150 ml porto
50 ml koniaku
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
 

Wiejski pasztet wieprzowy

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

250 g wątroby wieprzowej
800 g schabu karkowego bez kości
200 g słoniny w plastrach
2 jaja
1 mała cebula
2 cebulki dymki
1 ząbek czosnku
200 ml mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 ml białego wytrawnego wina
mały pęczek natki pietruszki
500 ml bulionu
20 g żelatyny
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Do podania:
chleb wiejski
musztarda
korniszony

Sałatka z cielęciny, marynowanych śliwek i gruszek

Forma potrawy: Sałatki

300 g pieczonej cielęciny
15 marynowanych śliwek
2 duże kartofle
2 gruszki z octu
1 zielona sałata

Zielony sos majonezowy:
150 g majonezu
1 łyżka soku cytrynowego
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
sól, pieprz, ząbek czosnku

Pasztet z sardynek

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne

200g sardynek z puszki
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
otarta skórka z 1 cytryny
sok cytrynowy do smaku
225g serka śmietankowego

Do przybrania:
przepołowione plastry cytryny
natka pietruszki

Do podania:
podgrzane krakersy