MENU
ZWIŃ MENU

Pasztet z brokułów i kalafiora

Forma potrawy: Przetwory, dla ilu osób: 10, czas przygotowania: 1 godz. 20 min.

Składniki

350 g kalafiora
350 g brokułów

Masa drobiowa:
300 g piersi kurczaka
500 ml rosołu drobiowego
2 jaja
2 łyżki mąki
1 cytryna
200 ml śmietany
1 marchewka
szczypta cukru, sól, pieprz
masło do smarowania formy

Przyrządzanie

Cytrynę umyć, osuszyć, otrzeć z niej skórkę, sok wycisnąć. Marchewkę oczyścić, opłukać i pokroić w talarki.
Kalafior i brokuły opłukać, podzielić na różyczki, włożyć do rondla, zalać gorącym rosołem, wlać sok z cytryny, gotować 7 min. Ostudzić. Osobno ugotować marchewkę.

Filety z piersi rozdrobnić, zmiksować z marchewką. Wbić jaja, dodać mąkę, skórkę cytrynową, śmietanę, przyprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru.

Forme pasztetową wysmarować masłem, na dno włożyć część masy drobiowej, wetknąć w nią pionowo, na przemian, różyczki kalafiorów i brokułów, ułożyć resztę masy i znów wetknąć w nią różyczki, jak poprzednio. Powierzchnie wyrównać, by nie wystawały jarzyny.

Przykryć natłuszczoną folią, wstawić do gorącej kąpieli wodnej. Piec w ogrzanym do 180°C piekarniku przez 45 min.

Po upieczeniu ostudzić, wstawić do lodówki na 6 godz. Wyjąć z formy, pokroić
na plastry i podawać.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Kalafiory w zalewie pomidorowej

Forma potrawy: Przetwory

60 dag kalafiora
sól
cukier do smaku
2-3 szkl. przecieru pomidorowego
 

Zupa-krem kalafiorowa

Forma potrawy: Zupy

kawałek kalafiora
2 ziemniaki
sól
biały pieprz
kminek
listki bazylii
łyżeczka masła

Zupa brokułowa

Forma potrawy: Zupy

50 dag mrożonych brokułów
10 dag śmietany
10 dag gotowanej szynki
2 łyżki masła
4 kromki pieczywa tostowego
rzeżucha
sól, biały pieprz

Wiejski pasztet wieprzowy

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

250 g wątroby wieprzowej
800 g schabu karkowego bez kości
200 g słoniny w plastrach
2 jaja
1 mała cebula
2 cebulki dymki
1 ząbek czosnku
200 ml mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 ml białego wytrawnego wina
mały pęczek natki pietruszki
500 ml bulionu
20 g żelatyny
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Do podania:
chleb wiejski
musztarda
korniszony