cojemy.pl » przepis na pascha wielkanocna z bakaliami | przełącz serwis na tryb wegetariański
wyszukiwarka potrawprzepisy kulinarne według składników
cojemy.pl » przepis na pascha wielkanocna z bakaliami

Pascha wielkanocna z bakaliami

Forma potrawy: Ciasta

Pascha wielkanocna z bakaliami - dodaj zdjęcieZaloguj się (lub załóż konto) aby dodać tutaj zdjęcie przepisu "Pascha wielkanocna z bakaliami"

Składniki

1 kg tłustego twarogu
10 dag masła
1/2 szklanki śmietanki kremówki
6 żółtek
40 dag (2 szklanki) cukru pudru
cukier waniliowy lub esencja zapachowa
30 dag bakalii (mogą też być owoce suszone lub owoce z syropu)

Opis i przyrządzanie

Przygotować bakalie: namoczyć, osączyć, posiekać. Ser przepuścić przez maszynkę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Masło rozetrzeć w misce. Stopniowo dodawać ser, żółtka z cukrem, śmietankę, przesianą wanilię lub cukier waniliowy, starannie masę ucierając. Dodać bakalie, wymieszać.

Durszlak lub sito umieścić w rondlu, wyłożyć czystą podwójnie złożoną gazą, napełnić masą serową i mocno związać końce gazy. Masę przykryć nieco mniejszym talerzykiem i obciążyć 2 kg ciężarkiem.

Po 2-3 godzinach babkę delikatnie wyjąć i wyłożyć na większy okrągły talerzyk, przybrać bakaliami i podawać zaraz po przyrządzeniu.

Przechowywać w lodówce.

Lubisz ten przepis ?
Zapisz w google plus:
Kliknij »przepisy kulinarne według składników aby znaleźć przepisy kulinarne z wybranymi składnikami (np.: Ser biały, twaróg + Bakalie), możesz także wykluczyć nielubiane składniki.

Wklej link do "Pascha wielkanocna z bakaliami"
na swoim blogu, stronie lub ulubionym forum:

Link ze znacznikami HTML:
Podobne przepisy kulinarne:
Dania główne; Zapiekane
Potrawa wegetariańska

 

50 dag makaronu (kolanka, muszelki, kokardki)

25 dag białego sera

1 cebula

10-15 dag żółtego sera nadającego się do zapiekania

2 marynowane papryki czerwone

oregano

pieprz

sól

tłuszcz do wysmarowania formy

 

1 kość szpikowa wołowa lub cielęca
1 kg mięsa wołowego lub cielęcego
0,5 kg marchwi
0,5 kg rzepy
0,5 kg ziemniaków
1 kg świeżego bobu
0,5 kg cukinii
3 średnie pory (tylko białe części)
15 łodyżek natki pietruszki
1 cebula
sól, pieprz
pęczek kolendry

Desery
Potrawa wegetariańska

4 żółtka

2 białka

250g sera Mascarpone

0,25 / 60g szklanki miałkiego cukru

0,75 szklanki bardzo mocnej kawy esspresso

0,25 szklanki alkoholu (np. likier kawowy, koniak, spirytus - wariacje w przepisie)

około 20 szt. biszkoptów - paluszków

kakao gorzkie lub drobne wiórka gorzkiej czekolady

© 2009 - 2014 Inovum, kontakt:

Reklama w serwisie, polityka prywatności

Przepis kulinarny na tej stronie jest związany z: Ser biały, twaróg, Bakalie, Cukier, Jajka, Śmietana, Ciasta.