MENU
ZWIŃ MENU

Parówki zapiekane

Forma potrawy: Dania główne

Składniki

6 parówek (około 30 dag)
1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego
15 dag sera warmińskiego lub tylżyckiego
2 łyżki świeżo startego chrzanu lub 2 ząbki czosnku
sól
pieprz
 
Do podania z:
ziemniaki lub ryż
surówka

Przyrządzanie

Ser żółty zetrzeć. Do rondelka wlać mleko, dodać stary ser, doprawić solą i pieprzem.
 
Podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, do czasu aż sos zgęstnieje.
 
Parówki obrać z osłonek, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem, posypać chrzanem i zapiekać 15 - 20 min w piekarniku, w temp.  200 st. C.
 
Podawać z ziemniakami lub ryżem i surówką.
 
Zamiast chrzanu można dodać 2 zmiażdżone ząbki czosnku.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Parówki w szlafroczkach

Forma potrawy: Śniadania

40 dag cienkich parówek
3 jaja
5 dag mąki
sól, pieprz

Parówki po angielsku

Forma potrawy: Dania główne, Śniadania

8 jajek
8 parówek
1 główka czosnku
1 główka sałaty
2 cebule
sól, pieprz
olej sojowy lub słonecznikowy
sok z cytryny

Parówki po dyrektorsku

Forma potrawy: Kolacje, Śniadania

40 dag parówek cienkich
15 dag cebuli
20 dag pieczarek
15 dag pomidorów
150 ml śmietany
4 dag tłuszczu
sól, pieprz
papryka

Pory zapiekane z żółtym serem

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje

4 pory
25 dag żółtego sera
0,25 kostki masła
sól