Orzechy w cukrze

Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska

Składniki

1 szklanka łuskanych orzechów włoskich
2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru pudru
1 szklanka oleju

Przyrządzanie

Orzechy zalać wodą i gotować 2-3 minuty. Następnie odcedzić, osączyć, bardzo dokładnie obtoczyć w cukrze i rozłożyć na papierze do wyschnięcia. Po dwóch godzinach zmienić papier i suszyć dalej.

Zupełnie suche orzechy wrzucić na rozgrzany olej i smażyć 2-4 minuty. Wyjąć z tłuszczu łyżką cedzakową, rozłożyć pojedynczą warstwą na folii aluminiowej i pozostawić do wystygnięcia.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl
wersja do druku drukuj przepis

Fajny przepisy? Podziel się z innymi

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier Orzechy Olej

Podobne przepisy

Pamikan bakaliowy (bezmięsny)

Forma potrawy: Przetwór

2 szklanki rodzynek
2 szklanki daktyli
2 szklanki dowolnych orzechów
miód
cukier puder (niekoniecznie)
 

Piernik popularny

Forma potrawy: Ciasto

Półtorej szklanki miodu
dwie szklanki cukru
3-4 jaja
kilogram mąki
20 dag oleju sojowego, słonecznikowego lub z oliwy
cztery łyzki zmielonych przypraw - goździk, cynamon, gałka muszkatołowa
trzy łyżki kakao lub sproszkowanej czekolady
dwie łyżki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
łyżeczka amoniaku (wąglanu amonu)
mleko
15-25 dag wyłuskanych orzechów

Kawa bananowa

Forma potrawy: Napój

750 ml świeżo zaparzonej w ekspresie kawy
60 ml likieru Creme de Bananas
60 ml likieru Creme de Cacao
2 łyżki soku z cytryny
55 g cukru
125 ml śmietanki kremówki

Mazurek włoski

Forma potrawy: Ciasto

Ciasto:
10 dkg mąki pszennej
5 łyżek masła
3 żółtka
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 1/2 szklanki orzechów włoskich
1 wafel

Dodatki:
3/4 szklanki cukru
białko z dwóch jaj
1 łyżeczka cukru waniliowego