MENU
ZWIŃ MENU

Omlet wiejski

Formy potrawy: Dania główne, Śniadania

Składniki

pól kilograma ziemniaków
150 g wędzonej słoniny lub boczku
2 cebule
4 jaja
4 łyżki mleka
pęczek pietruszki lub koperku
sól, pieprz

Przyrządzanie

Ziemniaki należy obrać i pokroić w plasterki. Wędzoną słoninę lub boczek skroić i podsmażyć na dużej patelni, aż stanie się przezroczysty, wtedy dodać pokrojoną cebulę i krótko podsmażyć, uważając aby się nie przyrumieniła.

Następnie dodać pokrojone w plasterki ziemniaki, wymieszać razem ze słoniną i cebulą, zapiekać na średnim ogniu do miękkości.

Rozmieszać w garnuszku mleko i całe jaja, przyprawić solą, pieprzem, wlać do upieczonych już ziemniaków.

Piec na małym ogniu, potrząsając co chwila patelnią, aby jajka się nie przypaliły. Omlet przełożyć na talerz, posypać posiekaną natkę pietruszki lub koperkiem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Omlet z wiórkami kokosowymi

Forma potrawy: Dania główne, Śniadania

15 dag truskawek
2 jajka
łyżka masła
łyżka cukru
2 łyżki wiórków kokosowych
łyżeczka cukru waniliowego
cukier puder
trochę likieru kokosowego

Omlet pospolity

Forma potrawy: Śniadania

4 jaja
4 łyżki mleka
ćwierć łyżki soli
2 łyżki masła

Omlet po serbsku

Forma potrawy: Śniadania

4 jaja
3 łyżki pureé ziemniaczanego
1 łyżka startego żółtego sera
sól, pieprz
kwaśna śmietana (opcjonalnie)

Kaiserschmarren (omlet cesarski)

Forma potrawy: Desery

4 białka i 4 żółtka
3 dkg cukru
szczypta soli
ok. 12 dkg mąki
masło do smażenia
ok. 1/8 litra mleka
cukier puder do posypania