MENU
ZWIŃ MENU

Musaka

Formy potrawy: Dania główne, Zapiekane

Składniki

2 cebule
1-2 ząbki czosnku
7-8 łyżek oleju z oliwek
45 dag ugotowanej baraniny
10 dag pieczarek
2 łyżki zieleniny
2 łyżki ketchupu
sól, pieprz
3 łyżki mąki
8 dag sera żółtego
3 jaja
2 szklanki jogurtu

Przyrządzanie

Najpierw plasterki cebuli i drobno posiekany czosnek podsmażyć w 4 łyżkach oleju, ale nie rumieniąc.

Baraninę pokroić i zemleć.

Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokroić, dodać do mięsa i wymieszać starannie z ketchupem, cebulą, czosnkiem i posiekaną zieleniną.

Utrzeć ser.

Masę mięsną wyłożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia i posypać połową ilości sera. Rozbite jaja wymieszać z jogurtem, polać potrawę i po wierzchu posypać pozostałą ilością sera.

Piec w temp. 180 st. C do zrumienienia. Podawać z ziemniakami i surówką.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Cziczkebab

Forma potrawy: Dania na grilla

baranina 70 dag
mleko 1/2 L
oliwa 3 łyżki
sól 1 łyżka
pieprz czarny 1 łyżka
pomidory 3 szt
papryka czerwona 3 szt
cebula 5 szt

Pieczona baranina z agrestem

Forma potrawy: Dania główne

800 g mięsa pieczeniowego z udzca lub combra
125 ml octu 3%
50 ml oliwy
2 łyżki masła
250 g niedojrzałego agrestu
1 łyżka mąki
100 ml bulionu
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
ryż

Baranina duszona z kabaczkami

Forma potrawy: Dania główne

600 g baraniny
1 kabaczek (ok. 1 kg)
sok z 1 cytryny
suszony rozmaryn
zielona mięta
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
szczypta ostrej czerwonej papryki
zielona pietruszka

Do podania:
ziemniaki lub ryż

Grillowane kotlety baranie z ziołami

Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla

8 kotletów z combra (młoda baranina)
125 ml oliwy
2 łyżki majeranku
2 łyżki tymianku
1 łyżka oregano
sól, pieprz
8 gałązek rozmarynu do spięcia kotletów
 
Do podania z:
frytki
buraczki na kwaśno