cojemy.pl » przepis na murzynek z owocami | przełącz serwis na tryb wegetariański
wyszukiwarka potrawprzepisy kulinarne według składników
cojemy.pl » przepis na murzynek z owocami

Murzynek z owocami

Forma potrawy: Ciasta

Murzynek z owocami - dodaj zdjęcieZaloguj się (lub załóż konto) aby dodać tutaj zdjęcie przepisu "Murzynek z owocami"

Składniki

40 dag (2 szklanki) mąki
20 dag margaryny
3 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego
30 dag (1 1/2 szklanki) cukru
5 jaj
3 łyżki kakao
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 gruszki
1 jabłko
1/4 kg śliwek
tłuszcz i tarta bułka do formy

Opis i przyrządzanie

Margarynę, oliwę, cukier, kakao i wodę podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając. Otrzymaną masę przestudzić, a następnie połączyć z kolejno dodawanymi żółtkami.

Wsypać mąkę przesianą z proszkiem i cukier waniliowy. Składniki wymieszać po czym dodać sztywną pianę z białek.

Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, na wierzchu ułożyć umyte, obrane i pokrojone na cząstki owoce (można je zastąpić bakaliami).

Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku około 60 min. Ciasto bez owoców piec o 15 min krócej.

Lubisz ten przepis ?
Zapisz w google plus:
Kliknij »przepisy kulinarne według składników aby znaleźć przepisy kulinarne z wybranymi składnikami (np.: Mąka pszenna (zwykła) + Gruszki), możesz także wykluczyć nielubiane składniki.

Wklej link do "Murzynek z owocami"
na swoim blogu, stronie lub ulubionym forum:

Link ze znacznikami HTML:
Podobne przepisy kulinarne:
Ciasta
Potrawa wegetariańska

75 dag mąki

0,5 kg dyni obranej i oczyszczonej

25 dag cukru

niepełna szklanka mleka

3 jaja

5 łyżek oleju lub 13 dag margaryny

1 olejek zapachowy

10 dag drożdży

szczypta soli

tłuszcz do formy

Ciasta
Potrawa wegetariańska

2 szklanki mąki
półtorej szklanki cukru
5 jaj
pół kostki masła lub margaryny
3 łyżki oleju
4 łyżki kakao
łyżka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
gruszki surowe lub z kompotu

Ciasta
Potrawa wegetariańska

Ciasto:

500 g mąki

250 ml mleka

60 g drożdży

120 g cukru

100 g masła

4 żółtka

skórka cytrynowa

wanilia

100 g rodzynków

sól

 

Masa orzechowa oraz migdałowa:

po 200 g orzechow włoskich i migdałów

po 200 g cukru pudru

po 2 białka

wanilia

 

Bakalie:

po 150 g daktyli, fig i smażonej skórki pomarańczowej

600 g konfitur (z wiśni lub róży)

 

Inne:

1 jajko do posmarowania ciasta

tłuszcz i mąka do formy

© 2009 - 2014 Inovum, kontakt:

Reklama w serwisie, polityka prywatności | W serwisie wykorzystano zdjęcia ze studia f4 - studio fotograficzne

Przepis kulinarny na tej stronie jest związany z: Mąka pszenna (zwykła), Gruszki, Cukier, Śliwki, Jajka, Ciasta.