cojemy.pl » przepis na modra kapusta | przełącz serwis na tryb wegetariański
wyszukiwarka potrawprzepisy kulinarne według składników
cojemy.pl » przepis na modra kapusta

Modra kapusta

Forma potrawy: Inne potrawy

Modra kapusta - dodaj zdjęcieZaloguj się (lub załóż konto) aby dodać tutaj zdjęcie przepisu "Modra kapusta"

Składniki

40 dkg - kapusty

2 plasterki słoniny

2 - średnie pokrojone w kostkę cebule

1 - łyżka mąki

3 - winne jabłka

2 - kieliszki octu winnego

sól, cukier, pieprz

Opis i przyrządzanie

Główkę kapusty czerwonej siekamy niezbyt drobno, wkładamy ją do garnka z niewielką ilością wody ok. 0,5 szklanki i gotujemy ok. 20 min.

Na patelni wytapiamy słoninę pokrojoną w kostkę, aby uzyskać z niej skwarki, w miedzy czasie obieramy ze skórki jabłko i po starciu go na grubym oczku na tarce dodajemy do kapusty.

Mieszamy wszystko razem, do wytopionych skwarek dodajemy cebulę oraz mąkę i rozprowadzamy w tłuszczu, po czym dodajemy octu i dodajemy całość do garnka z kapustą i mieszamy.

 

Doprawiamy solą i cukrem, przez chwilę dusimy.

Lubisz ten przepis ?
Zapisz w google plus:
Kliknij »przepisy kulinarne według składników aby znaleźć przepisy kulinarne z wybranymi składnikami (np.: Kapusta + Cebula), możesz także wykluczyć nielubiane składniki.

Wklej link do "Modra kapusta"
na swoim blogu, stronie lub ulubionym forum:

Link ze znacznikami HTML:
Podobne przepisy kulinarne:
Dania główne
Potrawa wegetariańska

 

2 małe główki włoskiej kapusty

500 ml jasnego wywaru jarzynowego (ze swieżych jarzyn)

200 ml śmietanki

1 żółtko

1 łyżka sherry (niekoniecznie)

60 g startego ostrego sera (cheddar)

1 łyżeczka masła

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

sól, pieprz

 

Do podania:

kluseczki

sos orzechowy

 

50 dag kapusty pekińskiej

50 dag ziemniaków

10 dag soczewicy

13 dag marchewki

13 dag selera

13 dag porów

1/2 szklanki rosołu

4 pomidory

2 cebule

2 łyżki oleju

2 jajka

8 łyżek tartej goudy

1 mała główka kapusty

40 dag pieczarek

łyżka oleju

25 dag wędzonego boczku ze skórą

2 łyżki kaszy manny

0,5 litra rosołu (z kostki)

 

Sos

2 cebule

2 łyżki przecieru pomidorowego

0,5 szklanki rosołu (z kostki)

2 łyżki oleju

sól

pieprz

 

© 2009 - 2014 Inovum, kontakt:

Reklama w serwisie, polityka prywatności

Przepis kulinarny na tej stronie jest związany z: Kapusta, Słonina, Cebula, Mąka pszenna (zwykła), Jabłka, Inne potrawy.