MENU
ZWIŃ MENU

Modra kapusta

Forma potrawy: Inna potrawa

Składniki

40 dkg - kapusty
2 plasterki słoniny
2 - średnie pokrojone w kostkę cebule
1 - łyżka mąki
3 - winne jabłka
2 - kieliszki octu winnego
sól, cukier, pieprz

Przyrządzanie

Główkę kapusty czerwonej siekamy niezbyt drobno, wkładamy ją do garnka z niewielką ilością wody ok. 0,5 szklanki i gotujemy ok. 20 min.

Na patelni wytapiamy słoninę pokrojoną w kostkę, aby uzyskać z niej skwarki, w miedzy czasie obieramy ze skórki jabłko i po starciu go na grubym oczku na tarce dodajemy do kapusty.

Mieszamy wszystko razem, do wytopionych skwarek dodajemy cebulę oraz mąkę i rozprowadzamy w tłuszczu, po czym dodajemy octu i dodajemy całość do garnka z kapustą i mieszamy.
 
Doprawiamy solą i cukrem, przez chwilę dusimy.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Zobacz też przepisy ze składnikami:

Podobne przepisy

Colesław z rodzynkami

Forma potrawy: Sałatka

kapusta biała
marchew
rodzynki
majonez

Kapusta pekińska duszona z warzywami

Forma potrawy: Danie główne, Inna potrawa

duża cebula
2 łyżki oleju
kapusta pekińska
750 g pomidorów bez skórki z puszki
3 ząbki czosnku
2 łyżki płatków migdałowych
łyżka masła
sól, pieprz
2 łyżki curry
pęczek natki pietruszki

Do podania:
ryż

Kotlety schabowe panierowane i duszone

Forma potrawy: Danie główne

4 kotlety schabowe z kostką
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
4 łyżki tartej bułki
2 jaja
1/2 cebuli
250 ml bulionu (może być z kostki)
120 g utartego chrzanu
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz

Do podania:
kartofle
kapusta kiszona

Kapusta włoska zapiekana

Forma potrawy: Danie główne

 
2 małe główki włoskiej kapusty
500 ml jasnego wywaru jarzynowego (ze swieżych jarzyn)
200 ml śmietanki
1 żółtko
1 łyżka sherry (niekoniecznie)
60 g startego ostrego sera (cheddar)
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
 
Do podania:
kluseczki
sos orzechowy