MENU
ZWIŃ MENU

Mielonka z kabaczkami

Składniki

20 dag mielonki
2 kg kabaczków
1 łyżka masła
sól
2/3 szklanki śmietany
15 dag tartego żółtego sera
pieprz
1 łyżka tłuszczu do naczynia
łyżka zieleniny

Przyrządzanie

Mielonkę pokroić w słupki. Kabaczki opłukać, obrać, pokroić na ćwierć-plasterki, włożyć do rondla, dodać masło, posolić, przykryć i dusić na małym ogniu, do czasu aż zmiękną.

Następnie odkryć rondel, zwiększyć ogień, gotować rozcierając drewnianą łyżka, aby odparować wodę i uzyskać gęste pureé.

Wymieszać z mielonką, śmietaną, serem i pieprzem.

Włożyć do płaskiego naczynia wysmarowanego tłuszczem, wyrównać powierzchnię.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec bez przykrycia przez około 30 minut. Po wyjęciu posypać zieleniną.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie