MENU
ZWIŃ MENU

Meksykańska jajecznica z cukinią

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania, potrawa wegetariańska

Składniki

1 szklanka pokrojonej w kostkę cukini ( nie za drobno!)
2 łyżki masła
6 jajek
1/4 szklanki mleka
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki przyprawy chili
1/2 szklanki tartego sera monterey jack lub inny nie za twardy

Przyrządzanie

Na patelni smażymy cukinię na masle przez 5 minut. W misce rozbijamy jaja z mlekiem, solą, pieprzem i chili w proszku. Dodajemy połowę sera. Wlewamy to na usmażoną cukinię.

Nie mieszamy, tylko podnosimy łopatką brzegi i dajemy spływać jajkom pod spód - jak przy omlecie, aż jajka będą usmażone, ale błyszczące i wilgotne na wierzchu.

Posypujemy resztą sera.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Makaron z cukinią

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

250 g makaronu rurki
1 cukinia
10 dag sera pleśniowego (np. rokpol)
15 dag boczku
sól
pieprz

Marchwica mózgu (jajecznica z marchewką)

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania

Masło
Jajka ile chcesz
Marchewka ile chcesz
Pieprz
Cynamon
Opcjonalnie wanilia

Sałatka meksykańska ze schabem

Forma potrawy: Sałatki

30 dag schabu pieczonego
4-5 szt. ogórków konserwowych
25 dag ryżu
puszka czerwonej fasoli
średnia cebula
3 ząbki czosnku
olej sojowy
przyprawa maggi
szczypta papryki w proszku
sól
pieprz
cytryna

Jajecznica prosta

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania

2 kurze jaja lub więcej
duża cebula
nać szypiorku
sól kuchenna
pieprz