MENU
ZWIŃ MENU

Marynowana fasolka szparagowa

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory, potrawa wegetariańska

Składniki

fasolka szparagowa
ząbek czosnku na 1 słoik
gałązka kopru na 1 słoik
ocet
1 łyżeczka cukru i 1/2 łyżeczki soli na każdą szklankę octu
opcjonalnie czerwona papryka

Przyrządzanie

Fasolkę obrać z włókien i przyciąć troszkę krócej, niż wysokość słoików, w które będzie (pionowo) pakowana. Wrzucić na kilka sekund do wrzątku aby sparzyć, następnie odcedzić.

Na dno każdego słoika włożyć obrany ząbek czosnku i gałązkę kopru. Wstawić fasolę do słoików, ciasno.

Zagotować garnek octu z wodą w proporcji 5 części octu, 1 część wody, na każdą szklankę octu dodać 1 łyżeczkę cukru i 1/2 łyżeczki soli. Zalać słoiki wrzącym octem prawie po brzegi. Zakręcić, postawić do góry nogami do wystygnięcia.

Zazwyczaj mija dwa tygodnie zanim fasolka całkiem przejdzie octem, tak, że trzeba być cierpliwym. Dla osiągnięcia ładnego efektu estetycznego można marynować fasolki w różnych kolorach - np. żółtą i zieloną w tym samym słoiku.

Można dodać czerwoną paprykę, pociętą w cienkie paski.

Czosnek z dna takiej marynaty jest również bardzo smaczny.

Tak marynowana fasolka szparagowa, jest doskonała jako przystawka, dodatek do drinku bloody mary, pizzy domowej albo kromek/sandwiczów.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Fasolka szparagowa marynowana

Forma potrawy: Przetwory

fasolka szparagowa
pieprz
ziele angielskie
ząbki czosnku
liście laurowe

zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu
1-2 łyżki soli
4 łyżki curku

Fasola szparagowa marynowana

Forma potrawy: Przetwory

Fasolka szparagowa 1,5 kg.
Cukier 3 płaskie łyżki
Ocet 10% 3/4 szklanki
Sól 1/2 łyżki
Woda 3 1/2 szklanki
Chrzan, koper

Fasolka szparagowa w pomidorach

Forma potrawy: Przetwory

1 kg fasolki szparagowej
20 dag cebuli
20 dag marchwi
100 ml oleju
3 łyżki cukru
1 łyżka soli
1 łyżka octu
liść lurowy
1/2 litra przecieru pomidorowego

Fasolka szparagowa z cebulą

Forma potrawy: Przetwory

1,5 kg fasolki szparagowej
0,5 kg młodych marchewek
0,5 kg szalotek (rodzaj cebuli)
1 litr winnego octu
0,5 kg cukru
10 goździków
2 laski cynamonu
1 średnia cebula
główka czosnku
sól