MENU
ZWIŃ MENU

Marchwiak

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska

Składniki

Ciasto:
4 jaja
2 szklanki cukru
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu i kakao
2 szklanki utartej marchwi
3 szklanki mąki

Krem:
1 paczka masła roślinnego
1 szklanka kwaśnego mleka
1 cukier waniliowy
10 łyżeczek cukru

Przyrządzanie

Ciasto:
Utrzeć jajka z cukrem, dodać olej, proszek do pieczenia, sodę, mąkę, kakao z cynamonem. Całośc wymieszać. Na końcu dodać marchew.

Krem:
Ucierać masło z cukrem, dodawać po 1 łyżce kwaśnego mleka.

Można również użyć kremu do tortów w proszku (dużą porcję).

Ciasto pieczemy w temp. 200°C. Piecze się do momentu aż ciasto nabierze ładnego koloru i nie będzie surowe w środku, najczęściej około 40 minut. Zalezy to głównie od pierkarnika i potrzebne jest tutaj wyczucie.

Gdy ostygnie smarujemy kremem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Surówka z marchwi i jabłek

Forma potrawy: Sałatki

3 marchewki
3-4 kwaśne jabłka
sok z cytryny
sól
cukier

Colesław z rodzynkami

Forma potrawy: Sałatki

kapusta biała
marchew
rodzynki
majonez

Pasta z makrelą

Forma potrawy: Kolacje, Śniadania

makrela wędzona
marchew surowa
cebula
1-2 łyżki majonezu

Marchew jako purée

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

80 dag marchwi
100 ml śmietany
1-2 żółtka
tłuszcz
1-5 dag mąki
zielenina
sól