MENU
ZWIŃ MENU

Makaron z piersiami kurczaka i jarzynami

Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 50 min.

Składniki

200 g chińskiego makaronu jajecznego lub makaronu domowego
250 g surowych piersi z kurczaka
1 średni kawałek imbiru lub 1 łyżka imbiru w proszku
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 marchewka
150 g kapusty chińskiej
6 grzybów aromatycznych lub suszonych prawdziwków
olej do smażenia

Sos:
8 łyżek sosu sojowego
4 łyżki sherry
1 łyżeczka cukru
szczypta soli

Przyrządzanie

Prawdziwki moczyć przez 20 min. w letniej wodzie, następnie gotować w tej samej
wodzie przez 25 min. Wyjąć, odciąć i odrzucić ogonki. Kapelusze pokroić.

Cebule obrać i pokroić w płatki. Kapustę umyć, osączyć i pokroić w paski.

Marchewkę obrać, umyć i pokroić w plasterki. Czosnek i imbir obrać i drobno
posiekać.

Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą i starannie wymieszać.

Z piersi kurzych zdjąć skórę. Mięso pokroić w plastry.

Makaron gotować we wrzącej wodzie, na silnym ogniu przez 5 min. Odcedzić,
wyłożyć na głęboki półmisek i trzymać w cieple.

Na silnie rozgrzany olej wrzucić marchewkę. Smazyć przez 1 min., wyjąć i
osączyć nad patelnią. Na ten sam olej wrzucić kapustę. Po 1 min. wyjąć i
osączyć.

Na tym samym oleju przesmażyć przez 1 min. pokrojone grzyby. Dodać
cebulę, czosnek i imbir. Wymieszać i smażyć 1 min.

Dodac sos, podsmażoną marchewkę i kapustę, pokrojone mięso kurze i smażyć dalsze 2 min., ciągle mieszając.

Makaron wymieszać z podsmażonymi jarzynami i mięsem. Podawać od razu.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Pierś z kurczaka z makaronem i sosem śmietanowo-serowym

Forma potrawy: Dania główne

makaron "rurki" (penne)
ser z niebieską lub zieloną pleśnią
200 ml słodkiej śmietany
podwójna pierś z kurczaka
świeża bazylia
oliwa z oliwek
oregano
sól
pieprz
 

Kurczak tagliatelle

Forma potrawy: Dania główne

450g zielonego marakonu wstążki
sól
4 piersi z kurczaka, bez kości
1 łyżka oleju
225g małych grzybków, np. pieczarki lub kurki
275g skondensowanej zupy z kurczaka z puszki
3 łyżki wytrawnej sherry
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
świeżo zmielony pieprz naturalny

Do posypania:
słodka papryka

Zapiekanka z kurczaka i makaronu

Forma potrawy: Zapiekane

15 dag makaronu (np.: rurki, muszelki)
1/2 kurczaka gotowanego lub pieczonego (50 dag)
1 szklanka śmietany
1/2 szklanki mleka
5 plastrów ananasa z puszki
2 mandarynki
4 łyżki rodzynek
1 jajko
1 łyżka masła
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki łagodnej przyprawy curry
1 łyżka natki pietruszki
sól,
pieprz

Zupa z kurczaka z makaronem

Forma potrawy: Zupy

250 g piersi kurczaka
100 g makaronu sojowego
6 szklanek wody
1/2 kg kości lub 1 biała rzodkiew
mały kawałek imbiru lub 1/2 łyżki mielonego
5 małych korzeni pietruszki
1 cebula
1/2 łyżeczki soli
3 małe boczniaki (grzyby)
1 słoiczek miniaturowych kolb kukurydzy
3-4 pędy bambusa
2 cebulki dymki z częścią zieloną
10 dużych orzechow laskowych
do przybrania natka pietruszki