MENU
ZWIŃ MENU

Makaron dietetyczny

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 20 min.

Składniki

450g makaronu
sól
3 łyżki oliwy z oliwek lub 50g masła
2-3 ząbki czosnku rozgniecione
świeżo zmielony pieprz naturalny
4 łyżki posiekanej bazylii lub ziół mieszanych

Sałatka z pomidorów:
450g małych pomidorów, podzielonych na ćwiartki
1 mała czerwona cebulka, pokrojona na cząstki
2 łyżki sosu vinaigrette

Przyrządzanie

Makaron gotować w dużej ilości wody, aż bęzie lekko miękki.

W tym czasie w małym rondelku podgrzać oliwę lub stopić masło. Wrzucić czosnek i smażyć przez kilka minut. Dodać dużo ziół i przypraw. Odstawić na bok.

W oddzielnym naczyniu przygotować sałatkę: na pomidorach ułożyć krążki cebuli i polać sosem.

Makaron odcedzić i przełożyć do ogrzanej salaterki. Wymieszać z czosnkiem i ziołami.

Podawać od razu, z sałatką z pomidorów.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Spaghetti z kurkami

Forma potrawy: Dania główne

 
kurki
cebula
masło
rosół
makaron
pieprz, sól
 

Pierś z kurczaka z makaronem i sosem śmietanowo-serowym

Forma potrawy: Dania główne

makaron "rurki" (penne)
ser z niebieską lub zieloną pleśnią
200 ml słodkiej śmietany
podwójna pierś z kurczaka
świeża bazylia
oliwa z oliwek
oregano
sól
pieprz
 

Makaron z cukinią

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

250 g makaronu rurki
1 cukinia
10 dag sera pleśniowego (np. rokpol)
15 dag boczku
sól
pieprz

Makaron z boczkiem i groszkiem zielonym

Forma potrawy: Dania główne

15 dag boczku wędzonego
pół puszki groszku
kilka łyżek śmietany
makaron duże muszelki